Hlavní obsah

Thomas Cook se musí obracet v hrobě. Drsná čísla o pádu cestovatelské ikony

Foto: Thomas Cook

Letouny v barvách Thomas Cook.

Reklama

První ucelená čísla o krachu ikony cestovního průmyslu zřetelně vysvětlují, proč britským daňovým poplatníkům, bankám a pojišťovnám zůstanou oči pro pláč a proč se truhlář Thomas Cook nejspíš musí obracet v hrobě.

Článek

Nečekaně rychlý pád cestovatelského impéria přijde podle zjištění Financial Times britskou vládu a pojišťovny v přepočtu na necelých 15 miliard korun. K sumě obvykle velmi dobře informovaný list dospěl součtem ceny za operace, které likvidace Thomase Cooka zatím způsobila. Náhrady za zrušené rezervace přišly na 420 milionů liber, desítky milionů dostanou jako odškodné hoteliéři, na 100 milionů přijde operace Matterhorn, tedy tisícovka charterových letadel, které stále ještě zachraňují britské turisty rozeseté Thomasem Cookem po světě.

Ve fondu, který byl zřízen pro případ krachu nějaké cestovní kanceláře v Británii, je k dispozici přibližně 570 milionů liber, ale pád Thomase Cooka podle všeho bude dražší.

Banky, které úvěrovaly provoz padlého velikána – například Barclays, Morgan Stanley, UniCredit, Credit Suisse a Royal Bank of Scotland – se mohou připravit na odpis 1,8 miliardy liber.

Celková částka, kterou Thomas Cook v okamžiku pádu dlužil věřitelům, činí 1,9 miliardy liber, tedy v přepočtu bezmála 60 miliard korun.

Banky, pojišťovny, držitelé dluhopisů i další věřitelé valnou většinu z toho neuvidí.

Je jasné proč.

Po Thomasi Cookovi toho mnoho hodnotného nezůstalo. Největší zájem má konkurence o dvě věci: značku a pak sloty, tedy přidělený prostor a čas na letištích po světě. O ně už daly najevo zájem nízkonákladové společnosti Virgin Atlantic a Wizz Air, tedy představitelé konkurenčního leteckého byznysu, který dotlačil Thomase Cooka do hlubin – jako jedna z příčin jeho pádu.

A další dědictví po zesnulém? Čtyři desítky letadel britské flotily zkrachovalé cestovní kanceláře jsou staré v průměru 11 let. Síť kamenných poboček na hlavních třídách britských měst firma nevlastní, ale má je pronajaté.

Nějaký kapitál patrně půjde získat z hotelů Thomas Cook. Společnost uzavřela v roce 2017 strategické partnerství se švýcarskou investiční firmou LMEY Investments a společně o rok později založily fond na rozvoj hotelové sítě v objemu 150 milionů liber. LMEY uvedla, že by nyní chtěla 42procentní podíl Thomase Cooka odkoupit a hledá partnera k provozu hotelové sítě.

„Za bankrotem společnosti Thomas Cook se podle všeho skrývá příběh korporátní hamižnosti, který vzbuzuje vážné otázky ohledně toho, jak jednalo vedení Thomase Cooka a jak společnost řídilo,“ citují média Rachel Reevesovou, předsedkyni parlamentní komise, která má vyšetřit okolnosti krachu společnosti Thomas Cook.

Reklama

Doporučované