Hlavní obsah

Jestli chcete dobře spát, přestaňte provokovat, vzkázala USA Kimova sestra

Foto: Profimedia.cz

Kim Jo-čong, sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Reklama

KLDR v prvním prohlášení po vítězství Joe Bidena v prezidentských volbách kritizovala Spojené státy za vojenské cvičení s Jižní Koreou.

Článek

V dnešním prvním komentáři Severní Koreje na adresu administrativy amerického prezidenta Joea Bidena vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una kritizovala Spojené státy a Jižní Koreu za jejich společné vojenské cvičení.

Kim Jo-čong Američanům rovněž vzkázala, aby se vyvarovali dalších provokací, pokud si přejí „dobře spát“, informovaly agentury Reuters a AP.

Prohlášení sestry severokorejského vůdce Kim Jo-čong přichází v den, kdy americký ministr zahraničí Antony Blinken a ministr obrany Lloyd Austin zahajují cestu po Asii, během níž budou s americkými spojenci Japonskem a Jižní Koreou hovořit o KLDR a dalších regionálních záležitostech. Dnes mají na programu jednání v Tokiu a ve středu se setkají s jihokorejskými představiteli v Soulu.

„Využíváme této příležitosti, abychom varovali novou americkou administrativu, která se bude snažit šířit v naší zemi smrad,“ uvedla Kim ve svém poselství citovaném státní zpravodajskou agenturu KCNA. „Pokud chce (americká administrativa) v příštích čtyřech letech spát v klidu, měla by se v první řadě vypouštění tohoto smradu vyvarovat.“

Bidenova vláda se podle vysoce postaveného činitele v únoru několika způsoby pokusila se Severní Koreou navázat kontakt, aby „snížila riziko eskalace“. Pchjongjang však až dosud na americké snahy nereagoval.

Vůdce KLDR Kim Čong-un se dvakrát setkal s americkým exprezidentem Donaldem Trumpem, v roce 2018 v Singapuru a rok poté ve Vietnamu. Nedokázali se však shodnout na podmínkách odvolání amerických sankcí a Pchjongjang od té doby uskutečnil řadu zkoušek raket krátkého doletu.

Jihokorejští a američtí vojáci v uplynulých dnech zahájili společné jarní vojenské cvičení, které se nicméně kvůli riziku koronaviru i snaze udržet při životě dialog mezi Jižní a Severní Koreou omezuje na počítačové simulace.

„Manévry a nepřátelství nikdy nemohou jít v ruku v ruce s dialogem a spoluprací,“ sdělila Kim Jo-čong, která se v poslední době stala hlasitým kritikem Soulu ve zprávách vysílaných severokorejskými médii.

Reklama

Doporučované