Hlavní obsah

Přestavba klíčové křižovatky na cestě do Prahy vyhnala kamiony do okolí

Foto: Seznam Zprávy

Takto bude vypadat Rádelský mlýn po přestavbě.

Reklama

Rádelský mlýn, klíčová křižovatka na cestě z Liberce a Jablonce do Prahy, prochází rekonstrukcí. Už první týden přestavby přináší dopravní problémy v okolních obcích, kam se přesunuly kamiony.

Článek

„Auta se neprůjezdné křižovatce vyhýbají po okolních komunikacích, které vedou přes okolní obce. V nich výrazně zhoustla doprava, mnozí řidiči navíc nerespektují dopravní značky,“ potvrdil mluvčí krajského úřadu Jan Mikulička.

Jan Čáp, vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje, dodal, že úřad vyhodnotil týdenní zkušenosti s objížďkami. „Starostové obcí si přejí, aby se víc dohlíželo na dodržování pravidel silničního provozu,“ řekl.

Uzavírka začala 14. dubna, mezi 17. a 19. dubnem pak policisté pokutovali celkem 36 přestupků. Nejčastějšími prohřešky byla překročení nejvyšší dovolené rychlosti a porušení zákazů vjezdů.

Nejhorší situace je v obci Rádlo, kde je hustota provozu několikanásobně vyšší. Zejména zahraniční dopravci zde navíc jezdí s kamiony po úzkých silnicích III. třídy. „Rozhodli jsme proto, že na všech silnicích III. třídy přes obec Rádlo zakážeme vjezd nákladním vozidlům nad tři a půl tuny, na což s předstihem řidiče upozorní dopravní značky na silnicích I/35, respektive I/65. Na některých místech bude snížena nejvyšší dovolená rychlost a značky budou vybízet k opatrnému průjezdu přes Milíře, kde se pohybuje hodně chodců a cyklistů,“ doplnil Jan Sviták, náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Dalším opatřením bude umístění zpomalovacích prahů na silnici III. třídy v Pelíkovické ulici v Hodkovicích nad Mohelkou, kde řidiči výrazně překračují povolenou rychlost, ačkoliv ulice vede mezi domy. „Ve spolupráci s policií a starosty obcí, jimiž doprava proudí, bude krajský úřad situaci nadále sledovat. V případě potřeby dopravní značení dále upravíme,“ dodal Čáp.

Rekonstrukce křižovatky Rádelský mlýn potrvá do konce listopadu 2021. Provoz na silnici I/35 mezi Libercem a Turnovem zde vede ve střídavém režimu dvou a jednoho jízdního pruhu — na Liberec ve dvou, na Turnov v jednom. Na hlavním tahu silnice I/35 je zatím doprava plynulá, bez jakýchkoliv dopravních komplikací.

Reklama

Doporučované