Hlavní obsah

Přetlak lidí na Everestu. Kvůli frontám a nedostatku kyslíku umírají horolezci

Na Mount Everestu kvůli frontám umírají horolezci.Video: Filip Kalčák

 

Reklama

V horolezeckých táborech na Mount Everestu se kvůli velkému zájmu tvoří fronty. Dlouhý pobyt na místě s nedostatkem kyslíku horolezce vyčerpává a častokrát už nemají sílu na zpáteční cestu.

Článek

O pokoření vrcholu Himálaje je letos nebývalý zájem. Horolezce láká na Mount Everestu příznivé počasí. Přetlak lidí v horolezeckých táborech při cestě vzhůru ale způsobuje, že lezci v nich musí strávit delší čas. Ve frontách totiž postupuje i několik stovek lidí. Kvůli nedostatku kyslíku, vysokému tlaku, mrazu a vyčerpání pak někteří z nich nezvládnou horu sejít zpátky. Informoval o tom britský deník The Guardian a americká CNN.

V uplynulém týdnu zemřeli kvůli popsanému problému při zpáteční cestě z Everestu nejméně tři lidé – jeden Američan a muž a žena z Indie. Donald Lynn Cash z Utahu upadl při pořizování fotografie vrcholu. Šerpové (nepálské etnikum pověstné horolezeckými schopnostmi) se jej snažili dostat dolů, Cash však zraněním podlehl.

„Zemřel při plnění svého snu pokořit sedm vrcholů,“ napsala Cashova dcera Danielle Cooková na Facebook. Cash chtěl totiž vylézt na nejvyšší hory všech sedmi světadílů. Před tím než Cash vylezl na Everest, napsal svému synovi, že je „tak moc šťastný, že je na hoře, o které četl posledních čtyřicet let“.

Indové Anjali Kulkarniová a Kalpana Das zemřeli nezávisle na sobě kvůli podobným nehodám. Informoval o tom nepálský deník The Kathmandu Post. List v úterý napsal, že úmrtí tří horolezců jsou spojena s dlouhými frontami ve výšce přesahující 8 000 metrů nad mořem. Zmíněná oblast je známá jako „zóna smrti“.

„Je to obrovský problém,“ řekl pro The New York Times Nivesh Karki z organizace Pioneer Adventure (společnost, která zajišťuje horolezecké výstupy). „Ty cesty jsou nebezpečné a riskantní jenom samy o sobě. Velký provoz cestu na vrchol ještě ztíží.“

Podle The Kathmand Post zemřela lezkyně Kulkarniová z vyčerpání v důsledku toho, že ona a její manžel „byli nuceni čekat hodiny, aby se mohli podívat na vrchol“. Indický horolezec Das se na vrchol Himálaje dostal, zpáteční cestu už ale nezvládl.

Reklama

Související témata:

Doporučované