Hlavní obsah

Prezident Ekvádoru vyhlásil mimořádný stav, protestující zablokovali silnice po celé zemi

Foto: Reuters

Mimořádný stav v Ekvádoru, protestující zablokovali silnice po celé zemi.

Reklama

Ekvádorský prezident Lenín Moreno ve čtvrtek v zemi vyhlásil mimořádný stav kvůli protestům proti zrušení dotací na pohonné hmoty. Především řidiči a taxikáři zablokovali silnice po celém Ekvádoru. Zrušení dotací má podle agentury Reuters přinést úspory ve výši 47 miliard korun.

Článek

Blokády silnic, hořící pneumatiky, ochromená veřejná doprava. Do ekvádorských protestů se vedle řidičů zapojili také studenti a odboráři. „Pryč s balíčkem,” křičeli směrem k prezidentu Morenovi, který po letitém levicovém směřování země otáčí politiku více ke středu.

V hlavním městě Quito a také ve městě Guayaquil na tichomořském pobřeží házeli demonstranti kameny po policii, která odpovídala slzným plynem, nasadila i ozbrojená vozidla. „Je to časově neomezená akce, dokud vláda nezruší nařízení o dotacích. Ochromíme zemi,” řekl agentuře Reuters řidič autobusu Abel Gómez, jeden z vůdců protestů.

„Jsme unavení z falešných slibů, vláda nedělá nic pro lidi,” stěžoval si agentuře Reuters pětapadesátiletý taxikář Sergio Menoscal.

Morenova vláda tvrdí, že zrušení dotací na pohonné hmoty je nutné k oživení ekonomiky. Bojují tím také proti pašeráctví s palivem, které je v zemi hojně rozšířené. Před dvěma lety, když se současný prezident chopil úřadu, prohlásil, že se v zemi čtyřicet let poškozovalo hospodářství.

Aktuální protesty Moreno ostře kritizuje a vyhlásil mimořádný stav. Ten mu umožňuje určitá opatření, například ho opravňuje nasadit armádu k nastolení pořádku. „Protesty končí, místa, kde se konaly, máme pod kontrolou,” řekl ve čtvrtek novinářům. Ministryně vnitra María Paula Romová k tomu dodala, že policie zatkla 19 demonstrantů a očekává, že číslo poroste.

Sedmnáctimilionová jihoamerická země se s politickou nestabilitou potýká už dlouhé roky. Několik velkých protestů zažil především bývalý prezident Rafael Correa, který zemi vedl před Morenem celou dekádu. Pod jeho vládou státní dluh výrazně narostl, ale nyní patří k nejhlasitějším kritikům současného prezidenta.

Correa na sebe v mezinárodní politice upozornil tím, že poskytl azyl zakladateli WikiLeaks Julianu Assangovi na ekvádorském velvyslanectví v Londýně. I současný prezident Moreno tento týden zasáhl do mezinárodní politiky. Ekvádor oznámil, že odchází z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Například kvůli tomu, aby mohl neomezeně čerpat vlastní zásoby. Dnes je Ekvádor přibližně na 550 tisících barelů ropy denně.

Reklama

Související témata:

Doporučované