Hlavní obsah

Prezident Miloš Zeman může získat posilu. Do boje o Hrad se nabízí bývalý ministr

Prezident Miloš Zeman navštívil sjezd SPO v Praze.

 

Reklama

Prezident promluvil na sjezdu „své" Strany práv občanů, do níž na přelomu roku odešel z ČSSD někdejší ministr školství Marcel Chládek.

Článek

Měsíc před tím, než oznámí své rozhodnutí o další kandidatuře na prezidenta republiky, promluvil Miloš Zeman na sjezdu Strany práv občanů, do jejíhož širšího vedení patří jeho nejbližší spolupracovníci z Hradu.

Lídři SPO sice očekávají, že nynější hlava státu do prezidentských voleb půjde, avšak Zeman se o tom ve svém proslovu ani jednou nezmínil.

„Jednoznačně jsme se shodli na tom, že by měl kandidovat, že by to byla nejlepší volba pro Českou republiku," řekl bývalý ministr školství za ČSSD Marcel Chládek, který na přelomu roku svoji původní stranu opustil a už v lednu se jako nově zvolený středočeský předseda stal členem předsednictva SPO.

A právě Chládkovo jméno prezident ve svém projevu výslovně zmínil a popřál exministrovi, ať se mu v středočeské oragnizaci strany vede.

„Přečetl jsem si s potěšením, že střední Čechy mají nového předsedu Marcela Chládka, bývalého ministra školství," řekl prezident Zeman ve svém projevu.

Marcel Chládek Seznamu řekl, že stranický přestup učinil i kvůli prezidentu Zemanovi. Uvítal by, kdyby prezident znovu kandidoval.

,,Já jsem o tom s prezidentem osobně nehovořil. Mluvili jsme o tom s kolegy z SPO. Pokud mi bude nabídnuto nějakým způsobem spolupracovat na jeho volební kampani, tak bych to přijal," řekl politik, který sice kvůli chování k podřízeným musel opustit post ministra školství, ale - jak sám zdůrazňoval - podporu prezidenta nikdy neztratil.

Miloš Zeman pronesl svůj projev spatra a vsedě a jak se vyhnul tématu prezidentské volby, k podzimním volbám do Sněmovny přidal „své" straně několik rad.

Miloš Zeman s exministrem školství Chládkem.

Předně slíbil svůj hlas a řekl, že letos má SPO šanci na úspěch - byť v roce 2013 jí průzkumy předpovídaly až osm procent hlasů a skutečný výsledek zůstal kolem jednoho procenta.

Prezident proto straně doporučil, aby nešla do voleb zcela samostatně, ale v přímé spolupráci s hnutím Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamury, s nímž se v loňských krajských volbách podařilo získat místo v radě Ústeckého kraje. Zeman navrhl, aby byla vytvořena společná kandidátka SPD s podporou SPO.

Lídr SPD Tomio Okamura podle ČTK řekl, že jeho hnutí se rozhodlo kandidovat do Sněmovny samostatně. Nic ale podle něj nebrání tomu, aby jednotlivé kraje na své kandidátky nominovaly mimostranické osobnosti.

Reklama

Související témata:

Doporučované