Hlavní obsah

Prezident většinu dne prospí a bývá zmaten, říká zdroj z jeho okolí

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Miloš Zeman je vlivem nemoci velmi unaven. Na snímku z 22. září při odjezdu z nemocnice. Před týdnem se sem vrátil, na jednotku intenzivní péče.

Reklama

Zájem o odpověď na otázku, jak je na tom hlava státu, sílí poté, co minulý týden Miloš Zeman z nemocničního lůžka jmenoval soudce a svolal Sněmovnu.

Článek

Poté, co média zkraje týdne zveřejnila důvody, proč leží Miloš Zeman na akutním oddělení lůžkové péče v nemocnici a co je příčinou jeho vážného zdravotního stavu, řeší se v posledních dnech zejména to, zda je nebo bude schopen vykonávat prezidentský úřad.

„Je velmi unavený, jakákoli činnost ho zmáhá. Většinu dne proto spí,“ řekl Seznam Zprávám o momentálním fyzickém rozpoložení vážně nemocného prezidenta zdroj z jeho blízkého okolí.

Zdroj je se situací kolem prezidenta velmi dobře obeznámen. Redakci popsal, že prezident leží v krajní kóji jednotky intenzivní péče, vedle sídlí jeho ochranka a v dalších částech pak běžní pacienti Ústřední vojenské nemocnice.

Podle zpráv, které jako první přinesly o diagnóze prezidenta irozhlas.cz a DeníkN a které se shodují se zjištěními Seznam Zpráv, způsobuje problémy Miloše Zemana cirhóza jater a s ní spojené potíže, jako je například jaterní encefalopatie.

Že aktuální potíže prezidenta souvisí právě s tímto závažným onemocněním, hovoří pod podmínkou anonymity jak někteří lékaři z okruhu vojenské nemocnice, tak i vládní činitelé, s nimiž Seznam Zprávy hovořily. Při jaterní encefalopatii bývá přitom pacient mírně zmatený, objevují se u něj změny chování či poruchy myšlení. Ve třetí fázi toho stavu, v němž se Miloš Zeman podle řady zdrojů nachází, pak pacient trpí poruchou vědomí a bývá dezorientován.

Protože hradní kancelář o stavu prezidenta neinformuje a neodpověděla v této věci ani na oficiální dotaz Senátu, obrátili se představitelé horní komory přímo na Ústřední vojenskou nemocnici, která žádost momentálně prověřuje.

Zájem o odpověď na otázku, jak je na tom hlava státu, zesílil poté, co v uplynulém týdnu prezident minulý týden z lůžka oddělení akutní péče vykonal dvě ze svých pravomocí. Jmenoval ředitele Krajského soudu v Brně a přímo do rukou předsedy Sněmovny Radka Vondráčka předal v nemocnici dokument o svolání nové Poslanecké sněmovny.

Podle už citovaného zdroje Seznam Zpráv nelze říci, že by prezident nebyl kvůli zdravotním potížím zatěžujícím organismus vůbec schopen myslet, problém ale je, že ho jakákoli činnost zmáhá a občas je zmatený.

„Světlé chvilky střídají chvíle zmatenosti. Kdy se mu pletou třeba lidé,“ říká zdroj.

Prezident podle něho spolehlivě poznává lidi, které zná dlouho, problém ale má u lidí, které dobře nezná. Zdroj popsal návštěvu maďarského premiéra u prezidenta v Lánech. „Když kupříkladu u něj byl Viktor Orbán, oslovoval ho Andreji a začal na něj mluvit rusky,“ dodává zdroj.

Ve chvílích, kdy se Miloši Zemanovi uleví, si podle zdroje může do nemocnice vyžádat návštěvu, jestli ji ale bude moci přijmout, nerozhoduje on sám. Toto právo mají nyní jeho lékaři, kteří posuzují, zda je na tom v danou chvíli tak, aby hosta mohl přijmout a nebylo nutné ho posilovat infuzí – hlava státu má totiž také potíže s příjmem potravy.

Posledním, kdo Miloše Zemana navštívil, byl předseda Sněmovny Radek Vondráček. Nejprve tvrdil, že jej přivedla ochranka, avšak skutečnost byla jiná. Ochranka prezidenta jej přivedla jen ke dveřím oddělení, kde si jej převzal kancléř Vratislav Mynář. U schůzky byl i šéf protokolu Vladimír Kruliš a ředitel sekretariátu Jaroslav Hlinovský.

Při schůzce sice prezident podle zdroje Seznam Zpráv seděl, jestli byl však schopen psát (a podepsat dokument o svolání Sněmovny), není jasné.

Reklama

Doporučované