Hlavní obsah

Babišova prohra. Do jednoho z nejdůležitějších křesel v příští vládě nepustí svého člověka

Ministr průmyslu Hüner.

Reklama

Šéf hnutí ANO Babiš podlehl tlaku Hradu a komunistům, kteří chtějí vyměnit Tomáše Hünera.

Článek

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Andrejem Babišem nepanuje vždy taková idylka, jak to navenek vypadá. V uplynulých dnech se podle informací Seznamu nepohodli při obsazení křesla ministra průmyslu v nově vznikající vládě.

To bude v kabinetu jedno z nejdůležitějších, protože příští ministr průmyslu tentokrát nebude řešit „jen“ různé obchodní války nebo drahé mobilní tarify. Bude mít hlavní slovo v klíčovém rozhodnutí o podobě energetiky na desítky let dopředu - o transformaci ČEZ a hlavně o tom, kdo postaví a kdo zaplatí nové jaderné reaktory.

Dosud v reprezentativním paláci ministerstva na nábřeží u Vltavy seděl energetik Tomáš Hüner. Premiér mu dnes, stejně jako Karle Šlechtové, musel oznámit, že už s ním dál nepočítá. Což udělal nerad, ale nakonec ustoupil. Oba totiž měli totožný pohled na ČEZ, jenž zrovna dnes čeká valná hromada. Jsou přesvědčeni, že bohatá firma má dost možností, aby zvládla zaplatit nové jaderné bloky i bez pomoci státu.

Prezident Zeman a komunisté společně tlačili na Babiše, aby ministra průmyslu vyměnil. A už mu také navrhli několik vlastních nominantů, ale šéf hnutí ANO zatím všechny k nelibosti Hradu odmítl. Nejprve to byl František Koníček, prezidentův rádce, bývalý ministr v Rusnokově vládě a spojenec ruského gigantu Rosatom.

Pak ho měla nahradit bývalá šéfka CzechInvestu Alexandra Rudyšarová, nyní generální ředitelka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR. Ta má z minulosti i dobré vztahy s prezidentem Milošem Zemanem a rovněž podporu komunistů, vždyť její syn je poslaneckým asistentem šéfa KSČM Vojtěcha Filipa.

„O přijetí, či nepřijetí takového postu, bych začala uvažovat až ve chvíli, kdy bych takovou nabídku obdržela. Protože se tak nestalo, nemohu reagovat,“ uvedla Rudyšarová.

Kompromisním kandidátem, na němž se měli shodnout Hrad, premiér i komunisté, se měl stát Jakub Skavroň, jenž dříve pracoval pro Energetický a průmyslový holding.

Babiš ho už loni vyslal do dozorčí rady České exportní banky a letos pak do představenstva společnosti ČEPS, která provozuje páteřní energetickou síť. Jestli novým ministrem bude Skavroň, nebo někdo jiný, zatím není jasné. Premiér Babiš se chystá jména nových ministrů oznámit ještě dnes.

„Mám pocit, že vládu sestavují čtyři koaliční strany - kromě ANO, ČSSD a KSČM ještě Hrad. A obávám se, abychom my nebyli tou nejslabší,“ říká jihočeský poslanec sociální demokracie Ondřej Veselý, odpůrce vstupu strany do Babišovy vlády.

Připomíná Zemanovu snahu dostat do kabinetu co nejvíc vlastních lidí. Už se mu to povedlo u ministerstva zemědělství, kam protlačil šéfa Potravinářské komory Miroslava Tomana, svého poradce a krajského lídra Zemanovců z voleb v roce 2013. Kromě průmyslu chtěl Hrad „svého člověka“ i v čele ministerstva zahraničí, ideálně bývalého ministra z Rusnokovy vlády Jana Kohouta.

Reklama

Související témata:

Doporučované