Hlavní obsah

Babiš uvedl Maláčovou do úřadu. Oba chtějí ještě o prázdninách schválit zvýšení důchodů

Andrej Babiš uvedl Janu Maláčovou do úřadu.Video: ČTK

 

Reklama

Jana Maláčová (ČSSD) nahradila na Ministerstvu práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD).

Článek

Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl za půl roku svého působení v čele vlády už třetího ministra či ministryni práce a sociálních věcí. Babiš zopakoval, že MPSV považuje za jedno z nejdůležitějších ministerstev. Proto, že přes něj putuje 45 procent výdajů státního rozpočtu.

S Janou Maláčovou (ČSSD) se shodli na tom, že je třeba co nejdříve schválit jednu z variant navýšení důchodů.

Babiš kvůli tomu plánuje iniciovat schůzi poslanců během prázdnin. „Zkusíme zjistit, jak jsou poslanci k dispozici. Vypadá to, že bychom se mohli sejít mezi 21. a 24. srpnem,“ řekl Babiš.

„Pokud se některá z variant schválí, měli by důchodci vyšší penze už od prvního ledna,“ dodala k tomu Maláčová. Mezi její další bezprostřední úkol bude patřit doplnění vedení ministerstva. „Máme neobsazenou polovinu pozic odborných náměstků,“ připomněla nová ministryně.

Naopak se nová šéfka sociálního resortu neshodne s premiérem na tom, o kolik plošně navýšit platy ve státní sféře. Maláčová trvá na pozici ČSSD a navýšení o deset procent. To Babiš už dříve odmítal.

Dříve v pondělí odpoledne jmenoval novou členku vlády prezident Miloš Zeman. Maláčová nastoupila na resort po Petru Krčálovi, který rezignoval kvůli podezřením, že se dopustil plagiátorství při psaní bakalářské a diplomové práce.

Zeman se v Lánech s Maláčovou setkal už minulý týden. Prezidentovi tenkrát ještě adeptka na šéfku resortu práce a sociálních věcí představila svoje priority.

Maláčová se chce ve funkci zaměřit na rodinnou politiku a téma stárnutí. V brzké době plánuje začít pracovat na obsáhlejší penzijní reformě a chce také jednat o růstu platů ve veřejném sektoru.

Reklama

Doporučované