Hlavní obsah

Zeman opustil nemocnici v dobrém stavu, absolvoval cvičení a speciální výživu

Foto: ČTK

Prezident Miloš Zeman byl v nemocnici od čtvrtka.

Reklama

aktualizováno •

Prezident v neděli ukončil takzvaný rekondiční pobyt v Ústřední vojenské nemocnici, na který nastoupil ve čtvrtek. Pobyt se netýkal akutních zdravotních problémů, podle mluvčího Jiřího Ovčáčka šlo jen o přípravu na náročný program během 28. října.

Článek

Podle mluvčí nemocnice Jitky Zinke Miloš Zeman nepodstoupil žádný zákrok, ale pouze péči zaměřenou na rekonvalescenci dlouhodobě přetěžovaného organismu.

„Absolvoval rehabilitační cvičení zaměřená na posílení pohybových stereotypů, byla mu aplikována intenzifikovaná výživa. Pan prezident opustil ÚVN v neděli v odpoledních hodinách v dobré kondici,“ uvedla Zinke na webových stránkách nemocnice.

Při odjezdu z nemocnice soukromá ochranka bránila kameramanům při natáčení. Redaktor televize Prima zveřejnil záběry, na kterých dva muži zakrývají kamery oblečením, zvednutnými čepicemi nebo deskou polystyrenu.

Prezident Miloš Zeman v neděli odpoledne odjel na zámek do Lán. Ve středu pak vystoupí ve Sněmovně ke státnímu rozpočtu. Na Twitteru to uvedl jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Zeman k plánovanému pobytu v nemocnici na televizi Barrandov řekl, že tak vyhověl přání svého ošetřujícího lékaře, ředitele nemocnice Miroslava Zavorala. „Není to nic vážného, je to záminka pro odpočinek,“ řekl Zeman.

Podle serveru Blesk.cz je Zemanova zdravotní dokumentace přísně střežena. Není kvůli tomu vedena elektronicky, ale pouze papírově. „Vedení nemocnice navíc kontroluje i lékaře, kteří se ke složce dostanou,“ napsal Blesk.

Prezident v nemocnici pobýval na interním oddělení, k dispozici měl podle Blesku polovinu patra. Žádní jiní pacienti ale údajně kvůli tomu nemuseli být přemístěni. Zemana mohli navštěvovat pouze lékaři a rodina. Blesk také uvedl, že Zeman měl pro sebe k dispozici kuřárnu, ostatní pacienti museli proto chodit kouřit až na patologii.

Zeman byl ve střešovické nemocnici už 24. září, u lékařů strávil několik hodin. Ovčáček tehdy návštěvu označil za pravidelnou lékařskou prohlídku. Fámy o jeho špatném zdravotním stavu tehdy vyvrátil i Miroslav Zavoral.

„S potěšením můžu oznámit, že jsme nenalezli žádné chorobné stavy,“ řekl tehdy novinářům. „Byl velmi důkladně vyšetřen a až na mírné známky dehydratace a určité únavy jsme nenašli žádný zdravotní problém. Myslím, že to je dobrá zpráva pro všechny, když je prezident republiky zdráv,“ zaručil se.

Podle Pražského hradu prezident špatně chodí kvůli diabetické polyfunkční neuropatii. Na veřejnosti někdy působí unaveně. Problémy má také s nízkým tlakem a hůř slyší. Kvůli svému zdraví omezil kouření.

Reklama

Doporučované