Hlavní obsah

Při bombovém útoku na východě Afghánistánu zemřelo osmnáct lidí

Útok při pohřbu afghánského politika nepřežilo 18 lidíVideo: AP

 

Reklama

Při pohřbu afghánského politika ve městě Dželálábád zemřelo osmnáct lidí. Ve městě vzdáleném asi 100 kilometrů východně od Kábulu zabíjela podle všeho dálkově odpálená nálož.

Článek

Bombový útok ve městě Dželálábád vzdáleném asi sto kilometrů východně od Kábulu nepřežilo osmnáct lidí, dalších třináct bylo zraněno. Všichni se účastnili pohřbu místního politika. Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na mluvčího guvernéra východní provincie Nangarhár. Žádná teroristická organizace se k útoku zatím nepřihlásila.

Podle prvotních vyjádření afghánských úřadů za útokem stál sebevražedný atentátník s vestou naplněnou výbušninami. Vyšetřovatelé se však nyní přiklání k verzi, podle které zabíjela dálkově odpálená nálož. Kolem půl druhé odpoledne místního času podle mluvčího guvernéra explodovala na hřbitově v Dželálábádu rikša s výbušninami.

K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. Provincie Nangarhár je však jednou z afghánských bašt takzvaného Islámského státu a Tálibánu. Radikálové zde stále podnikají útoky na členy bezpečnostních složek a představitele státu i přesto, že afghánská armáda, kterou intenzivně podporuje americké letectvo, tvrdí, že v boji s Tálibánem je čím dál úspěšnější.

Agentura AP dnes informovala ještě o druhém výbuchu, a to ve městě Mazáre Šaríf, jenž zranil dvanáct lidí.

Před třemi dny zasáhl afghánskou metropoli Kábul sebevražedný útok na šíitské kulturní centrum, při němž zahynulo 41 lidí a zraněno bylo přes osm desítek lidí. K odpovědnosti za výbuch se přihlásila teroristická organizace Islámský stát.

Reklama

Doporučované