Hlavní obsah

Při konferenci o smrtící nemoci uteklo infikované klíště. V davu novinářů způsobilo paniku

Po chvíli hledání infikovaného klíštěte byly v zasedací místnosti použity prostředky na hubení.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Klíště, které uteklo organizátorům konference o nemoci SFTS, způsobilo mezi přítomnými zmatek. Japonská vláda později řekla, že měla přijmout lepší bezpečnostní opatření.

Článek

Od roku 2013 na jihu Japonska rapidně přibylo případů nakažení nemocí SFTS, virovým onemocněním s 30procentní úmrtností u lidí. Japonská vláda se tedy rozhodla uspořádat tiskovou konferenci a upozornit občany na možná rizika. Během konference ovšem její organizátoři podcenili bezpečnostní opatření a při ukázce nakaženého klíštěte jim drobný roztoč spadl mezi přítomné novináře, mezi kterými zavládla panika. Na nemoc SFTS totiž neexistuje vakcína ani účinná léčba.

Poté, co se zasedací místnost vyklidila a klíště se nenašlo, byly v sále použity prostředky na hubení. Den po incidentu japonská vláda uvedla, že měla přijmout lepší bezpečnostní opatření.

Virové onemocnění napadá například myši, ježky, kočky a další savce včetně člověka. Případy onemocnění byly v minulosti zaznamenány v Číně, Japonsku a Koreji. Někteří odborníci spekulují, že vir vznikl uměle v čínských laboratořích.

Reklama

Související témata:

Doporučované