Hlavní obsah

Při oslavách ve Francii zemřeli dva lidé a rozvášněný dav raboval

Ve Francii došlo při oslavách vítězství k nepokojům.Video: Lucie Hrdličková, AP

 

Reklama

Vítězství Francie na mistrovství světa ve fotbale doprovázely bujaré oslavy. Ty mají ale i svou stinnou stránku, zemřeli při nich dva lidé.

Článek

V Paříži a dalších francouzských městech v noci kromě oslav probíhaly také nepokoje a došlo i k nehodám. Dělo se tak při oslavách vítězství „kohoutů“ ve finále fotbalového mistrovství světa.

Při oslavách zemřely dvě osoby. Ve městě Annecy, vzdáleném čtyřicet kilometrů od švýcarské Ženevy, si zlomil vaz padesátiletý muž po skoku do kanálu. Ve městě Saint-Félix jen dvacet kilometrů od první nehody se muž nevěnoval řízení a naboural do stromu.

Záchranné složky musely dále zasahovat u zranění tříletého chlapce a dvou šestiletých dívek, které ve městě Nancy na severovýchodě země vážně zranil projíždějící motorkář. Zraněni byli také dva příslušníci bezpečnostních složek v Marseille.

V centru Paříže musela policie rozhánět fanoušky pomocí vodních děl a slzného plynu. Na Champs-Élysées rabující fanoušci vtrhli do několika obchodů s alkoholem, které vykradli a natáčeli se u toho. Další odpalovali dýmovnice v barvách francouzské trikolory nebo zaútočili na těžkooděnce.

Na pořádek jen na Champs-Élysées dohlížely celkem čtyři tisícovky policistů a těžkooděnců. Při oslavách po nich létaly skleněné láhve a kameny, někteří fanoušci se ale vyzbrojili i židlemi a lavičkami z ulic a obchodů. Policii se povedlo nepokoje ukončit až okolo půlnoci.

V poutech skončila téměř stovka Francouzů z různých měst po celé zemi.

Reklama

Související témata:

Doporučované