Hlavní obsah

Při rajčatové bitvě na východě Španělska se utkalo až 22 tisíc lidí

Na každoroční rajčatové bitvě letos proletělo vzduchem 145 tun rajčat.Video: Reuters

 

Reklama

Tradiční divoká rajčatová bitva La Tomatina proběhla ve španělském městě Buňol. Zúčastnilo se jí asi 22 tisíc návštěvníků a vzduchem létaly tuny „munice“.

Článek

Na východě Španělska zuřila tradiční pouliční rajčatová bitva La Tomatina, pro kterou bylo letos nachystáno na 145 tun „munice“. Akce v centru města Buňol trvající zhruba hodinu se odhadem účastnilo 22 tisíc lidí. Španělskou tradici si nenechali ujít ani turisté.

Shnilá i čerstvá rajčata nízké kvality dostal rozvášněný dav k dispozici z nákladních automobilů. Lidé je pak po sobě házeli a zbytky drtě rozdupávali na kaši. Mnozí si oči chránili slunečními nebo plaveckými brýlemi.

Buňolská radnice za tuto zábavu vybírala vstupné ve výši 12 eur (v přepočtu přes 300 korun) na osobu. Z výtěžku zhruba čtvrt milionu eur ale musí zaplatit materiál, úklid a vodu do sprch pro ty z účastníků, kteří mají po akci zájem se očistit.

Vznik La Tomatiny byl inspirován rajčatovou bitkou místních dětí v roce 1945. Lidé žijící ve městě Buňol se na každoroční zábavu pečlivě připravují a balkony a výlohy obchodů raději zakrývají igelitem. Zašpiněné zdi domů čeká sprcha, případně přemalování.

Reklama

Doporučované