Hlavní obsah

Islamisté zaútočili na vojenskou nemocnici: 25 obětí a 50 zraněných

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci hnutí Tálibán oblast útoku uzavřeli a zastavili dopravu.

Reklama

aktualizováno •

Cílem teroristického útoku byla největší afghánská vojenská nemocnice v Kábulu. K útoku se večer přihlásil Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak.

Článek

Nejméně 25 obětí a 50 zraněných si vyžádal útok z úterního rána na vojenskou nemocnici v Kábulu.

„Útok provedl sebevražedný atentátník na motocyklu, který se odpálil u vchodu do nemocnice, a další ozbrojenci, kterým se podařilo proniknout dovnitř,“ řekl AFP činitel Tálibánu. „Všichni útočníci byli nakonec zneškodněni bojovníky hnutí, kteří dorazili na místo,“ dodal.

Původní informace hovořily nejméně o 19 mrtvých, později agentura Reuters uvedla, že při útoku zahynulo 25 osob. Tálibán oficiálně tato čísla nepotvrdil. Na 50 osob utrpělo zranění a muselo být rozvezeno po jiných zařízeních ve městě.

Zdravotnické zařízení vedené italskou humanitární organizací, které sídlí asi tři kilometry od vojenské nemocnice, na Twitteru uvedlo, že přijalo devět zraněných.

V nemocnici Muhammada Sardara Dáuda chána, která disponuje 400 lůžky, se měli podle deníku The Times džihádističtí ozbrojenci střetnout s místními bezpečnostními silami. Tálibán následně do centra Kábulu nasadil své speciální jednotky, oznámil mluvčí ministerstva vnitra Qari Sahíd Khosty. Došlo také k uzavření okolních silnic.

„Byl jsem uvnitř nemocnice. Slyšel jsem velkou explozi přicházející z prvního kontrolního stanoviště. Bylo nám řečeno, abychom šli do bezpečí. Myslím si, že útočníci postupovali z místnosti do místnosti,“ řekl agentuře AFP jeden z lékařů, kteří v nemocnici pracují.

K útoku se večer přihlásil Islámský stát prostřednictvím své propagandistické agentury Amak.

Podle The Times v nemocnici útočila takzvaná Chorásanská odnož Islámského státu (známá jako Isis-K), která do srpnového stažení amerických a spojeneckých vojsk provedla sérii útoků na mešity a další cíle. Mezi bojovníky skupiny podle deníku The New York Times patří bývalí členové hnutí Tálibán. Odnož útočila i během samotné evakuace a podle amerických úřadů stojí za smrtí 13 příslušníků americké armády a nejméně 169 afghánských civilistů, píše Guardian.

Svědci uvedli, že kolem 13:00 místního času (9:30 SEČ) slyšeli silnou explozi, po níž následovala střelba. Později se ozvala ještě jedna exploze a po ní další palba. Nad oblastí byl vidět mohutný oblak kouře a na místo zamířili příslušníci speciálních sil Tálibánu a houkající sanitky.

Od poloviny srpna, kdy se v Afghánistánu dostalo k moci radikální hnutí Tálibán, provedl Islámský stát sérii útoků na mešity a další cíle. V roce 2017, kdy byla v čele Afghánistánu Západem podporovaná vláda, zaútočil Islámský stát také na kábulskou vojenskou nemocnici. Přes 30 lidí tehdy zahynulo.

Tálibán, jehož vládu nad Afghánistánem dosud neuznal žádný cizí stát, čelí při přechodu od militantní skupiny k vládnoucí síle mnoha výzvám, připomínají The Times. V zemi se stále prohlubuje jak humanitární, tak hospodářská krize a vláda Tálibánu čelí kritice ze zahraničí za porušování lidských práv.

Reklama

Související témata:

Doporučované