Hlavní obsah

Příběh Neratova. Vsi, do které místní farář vrátil život. A kde vědí, jak pomoci lidem s postižením

#ZDAVUVEN speciál: Pojďte se s námi podívat do speciální školy v Neratově. A do místního pivovaru.Video: Anita Baselová

 

Reklama

Před dvaceti pěti lety založil s přáteli Sdružení Neratov. Za cíl si dal obnovit nejen zdejší kostel a tradici poutního místa, ale celou obec Neratov vysídlenou po 2. světové válce.

Článek

Kdo si jednou zamiloval divoký kraj Orlických hor, nemohl minout pohraniční vísku Neratov a její působivý kostel se skleněnou střechou. Zchátralému kostelu a vysídlené vesnici po roce 1989 vrátil život farář Josef Suchár. Předsevzal si obnovit kostel, poutní tradici i celou ves.

Svým nadšením strhával lidí, přesvědčil i několik mladých rodin, aby se do vsi natrvalo přistěhovaly. Ty si ke svým vlastním dětem do pěstounské péče postupně přibraly i další děti, děti s mentálním postižením.

Před pětadvaceti lety tak vzniklo Sdružení Neratov, které stále rozšiřuje svůj záběr. Poslední tři roky provozuje speciální základní školu. A pak je tu pivovar, který dává práci dalším lidem s mentálním postižením a výhledově má sdružení pomoci být finančně soběstačné. Kolaudace jej čeká na konci listopadu, prvním uvařeným pivem Prorok byste si mohli připít už o letošních Vánocích.

Partnerem této reportáže je Česká Spořitelna.

Reklama

Doporučované