Hlavní obsah

Příběhy z Běloruska: Demonstrant vstoupil do kolejí, policista odložil odznak

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V Bělorusku už třetí den eskalují násilné demostrace v reakci na prezidentské volby, které opozice označila za zmanipulované. V zemi vládne chaos. Koordinace je složitá i kvůli blokovanému internetu.

Článek

Běloruské úřady blokují už třetí den jak některá televizní vysílání, tak připojení k internetu. Sdílení informací mezi protestujícími i ven ze země je tedy složité. Přesto se daří zprávy, fotky i videa šířit, a to především skrz chatovací službu Telegram.

Policie údajně zatkla už okolo 5000 demonstrantů. Rádio Svobodná Evropa/Svoboda na Telegramu informovalo o prvních soudech. Většina mužů stráví ve vězení patnáct dní, ženy deset. Odsouzení prý neměli žádnou šanci se hájit. Médii se šíří rady, kde získat informace, pokud se někomu během protestů ztratí jeho blízký.

Ne všichni příslušníci policie ale se současným vývojem souhlasí. Sociálními sítěmi se šíří příspěvek Emelyanova Egora, který se rozhodl v reakci na aktuální dění skončit ve službě. „Sedmnáct let ve službě skončilo. Mé svědomí je čisté. Policie s lidmi,“ okomentoval fotografii svých služebních dokladů a složeného odznaku.

Zatčení novináři i aktivisté

Nebezpečí se nevyhnuli ani zahraniční žurnalisti. Maxim Solopov - ruský novinář píšící pro server Meduza.io - zmizel během nedělní noci. Narozdíl od jeho tří kolegů, které se už podařilo najít, se stále nikomu nedaří ho kontaktovat ani získat jakékoliv jiné informace o jeho místě pobytu či stavu.

Mezi zatčenými jsou i opoziční političtí aktivisté. Jeden z nich, Maksim Viniarski, byl uvězněn ještě před volbami – 1. srpna. Podle jeho sestry drží minimálně osm dní hladovku. „Prý má vysoký krevní tlak, cítí se zle, ale pokračuje s hladověním,“ uvedla pro jeden z hlavních opozičních zpravodajských kanálů Tut.by. Viniarski byl ve vězení během let, kdy aktivně bojuje proti Lukašenkovu režimu, už několikrát.

Na sociálních sítích se rozběhla kampaň pro podporu zatčených i zraněných protestujících. Iniciativa BY_help vybrala už přes půl milionu dolarů. Mezitím začali lidé spontánně pokládat květiny na místo, kde včera jeden z demonstrantů zemřel.

Začíná se stávkovat

Nezávislé médium Nexta přineslo příběh dvou pracovníků v továrně na polovodičové součástky, kteří se sami rozhodli stávkovat na podporu protestů. Ostatní pracovníci je podporují, sami ale s připojením váhají, a to hlavně kvůli tlaku nadřízených. Dva stávkující pracovníci totiž pravděpodobně přijdou o místo.

Jinde ale situace nabírá rychlý spád. Protestujícím se podařilo skrz Telegram, telefony a letáky rozšířit zprávu o stávce, která měla začít ve dvanáct hodin. Tak se v některých podnicích opravdu stalo, postupně se připojují i další.

Auta blokují ulice, metro nejezdí

Někteří demonstranti se rozhodli blokovat silnice svými auty. Před pár hodinami se v reakci na to rozšířila zpráva, že úřady tato vozidla zkonfiskují a budou s nimi nakládat jako se zabavenými zbraněmi.

Nejen povrchová doprava je v Minsku momentálně dost omezená. Jeden z demonstrantů použil neobvyklý způsob protestu a s transparentem vlezl přímo do kolejí metra. Provoz na celé lince byl proto zastaven.

Reklama

Související témata:

Doporučované