Hlavní obsah

Příbuzným pasažérů ze zmizelého letu MH370 došla trpělivost, vyrazí pátrat sami

 

Reklama

Na palubě letadla bylo 239 lidí. Ani více než po dvou letech není jasné, co se přesně stalo.

Článek

Příbuzní cestujících z malajsijského letadla nejsou spokojení s průběhem pátrání, a proto se rozhodli začít hledat trosky ami. Na začátku prosince se vydají na Madagaskar. Věří, že hledání u východoafrických břehů přispěje k objasnění zmizení boeingu, který se před více než dvěma lety záhadně ztratil cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. V letadle bylo 239 lidí a dosud nalezené trosky, o kterých se předpokládá, že patří zmizelému letadlu, byly právě ve východní Africe.

Vyšetřovatelé se domnívají, že stroj společnosti Malaysia Airlines spadl do Indického oceánu zhruba 1800 kilometrů jihozápadně od Austrálie. Pátrací týmy od konce roku 2014 prohledávají část Indického oceánu o rozloze 120 000 kilometrů čtverečních, žádné stopy ale nenašly. Pátrání po troskách na mořském dně má skončit začátkem příštího roku - pokud do té doby nedojde k nějakému významnému objevu.

Někteří příbuzní pasažérů ale nejsou s dosavadním pátráním spokojeni a prohlašují, že vyšetřovatelé jisté stopy ignorují. Skupina příbuzných zvaná Voice 370 nyní na Facebooku oznámila, že od 3. do 11. prosince uskuteční cestu na Madagaskar.

„Navzdory nesmírně významným objevům nebylo v této oblasti provedeno žádné organizované pátrání. Rodiny cestujících tak nemají jinou možnost, než aby se samy ujaly tohoto úkolu a pokusily se najít odpovědi," napsala skupina v prohlášení.

Aktivistka Grace Subathirai Nathanová, jejíž matka byla v letadle, sdělila, že cestu podnikne společně s dalšími šesti příbuznými cestujících z letu MH370 na vlastní náklady. Tři členové skupiny jsou z Malajsie, dva z Číny a jeden z Francie.

„Doufáme, že zmobilizujeme obyvatele rybářských vesnic, aby neustále hledali nové trosky, které by mohly poskytnout nové důkazy," řekla Nathanová.

Pátrání skupiny, která se na Madagaskar vypraví, se soustředí především na tropický ostrov Ile Saint Marie východně od Madagaskaru. Tato lokalita je podle modelů simulujících pohyby mořských proudů pravděpodobným místem, kam mohly části letounu zamířit, uvedla skupina.

Podle BBC se prozatím našlo šest úlomků, které „s jistotou nebo s velmi vysokou pravděpodobností" pocházejí z pohřešovaného letadla společnosti Malaysia Airlines.

Reklama

Související témata:

Doporučované