Hlavní obsah
Online

Do úterního večera téměř 7000 nakažených. Přibylo 200 obětí

Tisková konference vlády.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění v souvislosti s koronavirovou epidemií sledujeme v online reportáži.

Článek

Nejdůležitější zprávy

- Vláda schválila distribuci ochranných prostředků do zařízení sociálních služeb a domovů důchodců. „Ze státních rezerv budou uvolněny tři miliony respirátorů,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Doplnil také, že během plošného testování zaměstnanců v domovech pro seniory budou podrobeni testům také zaměstnanci týdenních stacionářů, asistenčních služeb a chráněného bydlení.

- V pondělí v Česku testy potvrdily 9241 nových případů nákazy koronavirem. Je to o tisícovku méně než před týdnem, tempo růstu nakažených tak nadále zvolňuje. Přibývá zemřelých, v pondělí jich bylo 108, za posledních sedm dní pak 1153. V nemocnicích se podle posledních údajů z neděle léčí 7486 pacientů s covidem-19, z nich 1163 je v těžkém stavu.

- Zpomalování přírůstků nových případů v posledních dnech ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) velký význam nepřikládá. Podle jeho pondělního vyjádření je třeba počkat na data za úterý, první čísla budou k dispozici po 18. hodině. Minulé úterý byl přírůstek nejvyšší od začátku epidemie, přesáhl 15 600.

- Proti nemoci covid-19 by se nechalo očkovat v případě, že by byla vyvinuta účinná vakcína, 36 procent občanů ČR. Naopak 46 procent o tom neuvažuje. Ještě v polovině října by se nechaly očkovat dvě pětiny Čechů.

  • Za týden přibylo přes 1000 obětí

    Za posledních sedm dní zemřelo v České republice s koronavirem 1174 lidí, tedy téměř třetina celkového počtu. V pátek bylo úmrtí 200, což je dosud nejvíce v jednom dni. Na dnešek zatím připadá 107 obětí. Tento údaj ale obvykle při dalších aktualizacích ještě roste.

  • Komentář: Otevření škol by teď byl nebezpečný experiment

    Když Česko v září přestalo testovat a trasovat bezpříznakové mladé lidi nakažené covidem, překročilo Rubikon a zamířilo do čela pelotonu průšvihářů, píše v komentáři ekonom Daniel Münich:

  • Zemřelo dalších 200 lidí

    K úterní 18. hodině vzrostl počet obětí covidu v Česku na 3859, což je o 205 více než celkové číslo včera. Počty zemřelých se však aktualizují zpětně, dnešní přírůstek je zatím 107 obětí. Počet hospitalizovaných je 7396, což je oproti včerejšímu dni pokles o 90 osob. Aktuálně je nakažených 182 402 lidí, vyléčilo se jich 171 438. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví.

  • Za úterý zatím téměř 7000 případů

    K úterní 18. hodině bylo v Česku 6803 nových potvrzených případů nákazy koronavirem. Vyplývá to z dat Ministerstva zdravotnictví. Je to zhruba o dva tisíce menší přírůstek než ve stejnou dobu minulé úterý. Za celé minulé úterý 27. října byl dosud rekordní denní přírůstek 15 663 nových případů.

  • Blatný: Průměrný věk přijímaných pacientů stoupl

    Věk pacientů nakažených koronavirem, kteří jsou přijímáni do nemocnic, stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let. Řekl to ministr zdravotnictví Jan Blatný. Počet hospitalizovaných lidí s koronavirem bude podle něj v následujících dnech stále stoupat i přes zvolňující se tempo růstu nakažených. Od tohoto týdne by měl fungovat centrální dispečink lůžkové péče, který umožní operativně přesouvat pacienty mezi zdravotnickými zařízeními, dodal ministr. „Velmi zásadní je informace o tom, že věk přijímaných pacientů do nemocnic v poslední době výrazně stoupl z průměrných 65 na zhruba 70 let. Je to jinými slovy důkaz toho, že opravdu máme co do činění s velkým problémem v oblasti seniorní populace,“ řekl Blatný. V nemocnicích podle něj leží zhruba 8000 osob s koronavirem, denně nemocnice obslouží asi 700 až 800 příjmů.

  • Srovnávací zkoušky budou v prosinci on-line

    Národní srovnávací zkoušky, které nahrazují nebo doplňují přijímací zkoušky na desítky vysokých škol v Česku, se kvůli epidemii koronaviru uskuteční v prosinci pouze v on-line podobě. Společnost Scio, která zkoušky organizuje, o tom rozhodla s ohledem na nepříznivou epidemickou situaci. Ve zbylých pěti termínech v první polovině příštího roku by se zkoušky měly konat jak v on-line, tak prezenční podobě. ČTK o tom dnes informoval manažer komunikace Scio Bohuslav Bohuněk. První termín srovnávacích zkoušek v aktuálním školním roce se uskuteční 12. prosince. Zájemci se k němu mohou přihlašovat do 26. listopadu.

  • Česko posílá ochranné rukavice do Francie, remdesivir na Maltu

    Vláda rozhodla o zaslání milionu ochranných rukavic do Francie, na Maltu už v pondělí poslala sto dávek léku remdesivir. Informoval o tom dnes ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). V obou případech Česko reagovalo na žádost daných zemí o pomoc při boji s epidemií koronaviru. „Česko je jednou z členských zemí EU, cítí to tak a plní závazky oboustranně,“ uvedl ministr. O ochranné rukavice požádalo francouzské ministerstvo zahraničních věcí, Česko je posílá jako materiální dar. Malta o antivirotikum remdesivir žádala kvůli výpadku jejích dodávek, dodal ministr. V Česku byl lék podaný od 24. března zhruba tisícovce pacientů, zásoby na říjen mají být pro 1650 lidí.

  • Maláčová žádala o testování seniorů už na konci srpna

    Senioři patří při nákaze koronavirem mezi rizikovou skupinu. Proč se v domovech pro seniory testuje až teď, když o to ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová žádala už na konci srpna? „Bylo to nedostatkem prostředků i změnami na postech ministra zdravotnictví,“ vysvětlila Maláčová.

  • Distributoři omezují kvůli covidu odstávky dodávek elektřiny

    Distributoři energií omezují kvůli současné koronavirové situaci odstávky dodávek proudu. Důvodem je mimo jiné to, že řada lidí pracuje aktuálně z domova, vaří a topí, děti a mládež pak studují prostřednictvím on-line výuky a elektřinu bezpodmínečně potřebují. Vyplývá to z dnešních vyjádření energetických firem.

  • Vláda uvolnila 3 miliony respirátorů pro sociální služby

    Vláda schválila distribuci ochranných prostředků do zařízení sociálních služeb a domovů důchodců. „Ze státních rezerv budou uvolněny tři miliony respirátorů,“ uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Doplnil, že během plošného testování zaměstnanců v domovech pro seniory budou podrobeni testům také zaměstnanci týdenních stacionářů, asistenčních služeb a chráněného bydlení.

  • Pacientům s covidem-19 plazma nejvíc pomáhá brzy po hospitalizaci

    Krevní plazma vyléčených z covidu-19 pacientům nejvíc pomáhá, pokud je podaná brzy po jejich přijetí do nemocnice. Aplikuje se nejčastěji lidem, kterým začínají selhávat některé orgány. Informace lékaři uvedli v časopise Farmakoterapeutická revue, který se tématu covidu-19 věnuje. Ministerstvo zdravotnictví i Česká lékařská komora vyzvaly lidi, kteří se už z nákazy novým typem koronaviru vyléčili, aby přišli plazmu darovat. Ideální doba pro odběr je čtyři až deset týdnů po vyléčení. K darování není vhodný každý, dárce musí mít dostatek vytvořených protilátek.

  • Plaga: Zvážíme úpravu maturit a přijímaček

    Ministerstvo školství s ohledem na epidemii covidu-19 začalo připravovat možné úpravy státních maturit a jednotných přijímacích zkoušek na jaře příštího roku. Jejich podobu chce přizpůsobit vývoji situace a modelům, které vypracuje Ministerstvo zdravotnictví. Možné scénáře, jak by zkoušky mohly na jaře vypadat, by měly být hotové zřejmě tento měsíc. Na dnešní online konferenci Návrat do škol, nebo škola doma? to novinářům řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO).

  • Ubylo Čechů, kteří by se proti covidu nechali očkovat

    Proti nemoci covid-19 by se nechalo očkovat v případě, že by byla vyvinuta účinná vakcína, 36 procent občanů ČR. Naopak 46 procent o tom neuvažuje a zhruba pětina není ještě rozhodnuta. Vyplynulo to průzkumu National Pandemic Alarm, který provedla 30. října až 2. listopadu firma European National Panels. Ochota Čechů k očkování proti jejímu předchozímu zjištění mírně klesla. V polovině října by se podle jednatele Jana Tučka nechaly očkovat dvě pětiny Čechů.

  • Pražskému dopravnímu podniku hrozí ztráta na jízdném 1,2 miliardy

    Ztráta na tržbách v Pražské integrované dopravě (PID) způsobená nižším počtem cestujících kvůli pandemii covidu-19 by se mohla vyšplhat zhruba na 1,31 miliardy korun. Nejvyšší ztráty utrpí pražský dopravní podnik (DPP), a to až 1,15 miliardy Kč. Vyplývá to z dokumentu, který schválili pražští radní. V loňském roce činily tržby z jízdného skoro dvě miliardy korun.

  • Strážníci v Praze řešili asi 10 000 porušení krizových opatření

    Pražští strážníci v říjnu řešili téměř 10 000 případů porušení krizových a mimořádných opatření kvůli pandemii covidu-19. Do těchto opatření patří mimo jiné zavřené provozovny, shlukování lidí a od středy 28. října i zákaz nočního vycházení mezi 21:00 a 5:00. ČTK to dnes sdělil ředitel městské policie Eduard Šuster. „V říjnu strážníci řešili celkem 9 806 případů porušení krizových a mimořádných opatření. Příkazem na místě uložili 732 pokut v celkové výši 307 000 korun, správním orgánům oznámili 386 případů a zbytek vyřešili domluvou,“ uvedl Šuster.

  • Babiš hovořil s Netanjahuem o koronaviru

    Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes telefonicky hovořil se svým izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem o trasování, vakcíně na koronavirus nebo o zkušenostech z tamního úplného uzavření země, takzvaného lockdownu. Diskuse by podle něj mohly brzy pokračovat v rámci obnovené skupiny zemí, které po jarní fázi epidemie nejrychleji otevíraly své ekonomiky. „Mluvili jsme o trasování, vakcíně, ale i o lockdownu, kterým si prošli. Jak mi řekl, byl hlavně o lidech, ne o průmyslu. Opět to byla užitečná výměna zkušeností. Díky za ni. Brzy v tom snad budeme pokračovat v rámci obnovené skupiny Early Openers,“ napsal Babiš.

  • Lidé vzali v neděli útokem benzinové pumpy

    Čerpací stanice v Česku zaznamenaly v neděli zvýšený zájem o nepalivové zboží, poptávka po některých výrobcích vzrostla o desítky procent. Důvodem bylo rozhodnutí vlády uzavřít poslední den v týdnu kvůli šíření koronaviru maloobchodní provozovny. Část zákazníků se tak přesunula na benzinové pumpy, které podobně jako například lékárny mají ze zákazu výjimku. Lidé kupovali alkohol, cigarety i květiny.

  • Hnilička: Povolení sportovních soutěží udrží lidi doma u televize

    Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička popsal, jak by měly probíhat profesionální soutěže a tréninky, které nově povolila vláda. Svazy a soutěže budou muset žádat o výjimky, sportovní akce se budou konat za přísných hygienických pravidel. Před každým zápasem by mělo proběhnout testování, na sportovištích má být jen limitovaný počet osob a měly by se dodržovat rozestupy. „Chtěli jsme docílit toho, aby se lidé měli na co dívat a udrželi jsme je doma,“ uvedl Hnilička. Prioritou agentury podle něj zůstává běžný sport dětí, ten ale v tuto chvíli není možné povolit.

    Tisková konference Národní sportovní agentury.Video: čtk, ČTK

Reklama

Hlavní zprávy