Hlavní obsah

Přichází čas robotů. Nastupují i do zdravotnictví či gastronomie

Foto: Youibot

Roboti na vzestupu. Poptávají je ze zdravotnictví, služeb i gastronomie.

Reklama

Celosvětová pandemie covid-19 výrazně zvýšila poptávku po robotech všeho druhu. Kromě klasických průmyslových prostředí je nově chtějí hlavně do zdravotnictví a služeb – kvůli hygieně.

Článek

Říkají mu „Pipeťák“. V pražské Nemocnici Na Bulovce pomáhá robot s bezpečným testováním vzorků už měsíc. Zvládne jich denně sedm stovek a vytvořili ho experti z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT.

U vchodu čínské nemocnice ve městě Šen-jang zase stojí bílý robot, který příchozí skenuje, měří jim teplotu a rozdává dezinfekci.

A dánská firma Blue Ocean Robotics slaví jeden úspěch za druhým se svým autonomním dezinfekčním robotem. V nemocnicích likviduje viry a bakterie ultrafialovým světlem. Jeden pokoj mu trvá přesně deset minut.

Roboti pomáhají v krizi

„Poptávka je obrovská,“ říká Václav Hlaváč, vedoucí oddělení Robotiky a strojového vnímání z ČVUT. „Roboti jsou nyní žádáni pro nové aplikace, jednak například pro infikovaná prostředí, jednak k realizaci výrobních či servisních operací tam, kde je možné ušetřit lidskou práci, respektive ve výrobě pokračovat i za virové krize,“ vysvětluje profesor Hlaváč.

„Roboti mají velký potenciál, aby nás podpořili v současné těžké koronavirové pandemii,“ prohlásila také Susanne Biellerová, generální sekretářka Mezinárodní federace robotiky.

A tak zatímco v průmyslu jsou roboti mnoho let jako doma, teď přichází jejich chvíle i jinde, míní generální ředitel ABB Česká republika Vítězslav Lukáš. Inteligence robotů je už na takové úrovni, že mohou bezpečně spolupracovat s lidmi. „Velký prostor pro uplatnění mají nejen ve zdravotnictví, ale například i v gastronomii, pohostinství a dalších oborech, kde je důležitá hygiena,“ říká šéf českého ABB.

Také Jiří Holoubek, který je členem představenstva Svazu průmyslu a dopravy, čeká zájem firem o dodávky robotů všeho druhu. Soudí, že by přišel i bez současné krize. Roboti jsou podle něj úspěšní především v automotive, strojírenské výrobě a elektrotechnickém průmyslu. Upozorňuje však, že „ve zdravotnictví jsou stále nevyřešené problémy spojené s legislativou v oblasti ochrany osobních údajů“.

V době koronaviru, který dokázal zavřít výrobní haly napříč celou Evropou a zaměstnance poslal na nucené volno nebo rovnou do karantény, se tak úplně mění podmínky úspěchu.

Dodavatel velkých průmyslových robotů, společnost ABB, musel reagovat na to, že lidé v práci chybějí. Klíčový software k robotům proto nabídl zdarma. „Pomáháme překlenout aktuální stav a ukazujeme cestu, jak například programovat roboty mimo výrobní prostory, z prostředí domácí kanceláře,“ uvedl pro Seznam Zprávy Vítězslav Lukáš.

„Škoda nedávno představila nový model auta čistě virtuálně, naše německá pobočka tento týden uspořádala virtuální veletrh. S rostoucí digitalizací a automatizací průmyslu lidé zjišťují, že jim technologie pomáhají šetřit čas a peníze,“ doplňuje Slavoj Musílek, ředitel Universal Robots pro střední a východní Evropu.

Právě tato firma buduje v dánském Odense největší továrnu na kolaborativní robotiku – tedy roboty zaměřené na spolupráci s člověkem, kdy robot vykonává rutinní činnosti – na světě. Začala s tím ještě před krizí, potvrdil Musílek. „Před globální pandemií spousta firem řešila nedostatek pracovní síly. Krize spojená s koronavirem přinesla pro mnoho podniků možnost zastavit se a přemýšlet nad tím, jaká je podstata činnosti, kterou dělají, a jak ji chtějí dělat do budoucna,“ dodal.

Co přinese krize

Podle Mezinárodní federace robotiky se Čína stala největším světovým trhem průmyslové robotiky a nejrychleji rostoucím trhem tohoto druhu na světě. Už teď tamní výrobci hlásí, že mají kapacity plné na řadu měsíců dopředu.

A mezi objednávkami budou nepochybně i ty z Česka. „Nové bude, že si manažeři uvědomí přednosti robotů. Budou mít odvahu je více zavádět, protože měli možnost si během krize covid-19 ověřit, že mají všestranné použití,“ říká Václav Hlaváč z ČVUT.

Na ještě jeden důležitý aspekt robotizace upozorňuje Jiří Holoubek z představenstva Svazu průmyslu a dopravy: firmy se do budoucna budou chtít vyvarovat dalšího zastavení provozu. „Krize ukázala, že závislost na nestabilních režimech je riziková. To se musí změnit,“ říká. Firmy proto podle něj budou po krizi přehodnocovat své dodavatele, i ty, kterým své produkty dodávají.

Reklama

Doporučované