Hlavní obsah

Přijde armáda kvůli koronaviru o slíbené miliardy? Babiš tvrdí, že ne

Tisková konference předsedy vlády Andreje Babiše a ministra obrany Lubomíra Metnara.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

O výdajích na obranu se v poslední době často diskutuje. Premiér Andrej Babiš několikrát připustil, že kvůli dopadům krize kolem koronaviru by mohla být odložena zakázka na nákup pásových bojových vozidel pěchoty.

Článek

Vláda uvolnila na koronavirová opatření miliardy korun, přesto premiér Andrej Babiš odmítá, že bude kvůli nečekaným výdajům snižovat rozpočet pro armádu. „Vláda neplánuje kvůli koronaviru škrtat armádní rozpočet. Musíme najít způsob, jak zaplatit zakázku na nová bojová vozidla pěchoty za 52 miliard korun,“ uvedl premiér. Smlouva by podle něj mohla být podepsána do konce roku.

Babiš také poděkoval armádě za důležitou pomoc v době pandemie. Ta mimo jiné výrazně pomáhala při projektech celoplošného testování nebo zavádění chytré karantény.

„Je pro nás proto velmi důležité, aby armáda měla moderní vybavení,“ dodal Babiš. Pokud se potvrdí hospodářské prognózy, české výdaje na obranu by podle něj mohly v roce 2021 činit 1,46 procenta hrubého domácího produktu (HDP), a překročit tak závazek vůči Severoatlantické alianci, který je 1,4 procenta.

Rozpočet na obranu na příští rok by měl být 85 miliard korun, letos resort hospodaří s částkou 75,5 miliardy. Babiš počítá i se závazkem dvou procent HDP na obranu do roku 2024. Česko si podle něj nemůže nyní dovolit zastavit modernizaci armády.

Ministerstvo obrany ve středu podepsalo rámcovou smlouvu s firmou STV Group na pořízení až téměř 47 000 neprůstřelných vest. Podle informací ČTK ministerstvo za vesty zaplatí až 1,67 miliardy korun včetně DPH. Česká společnost bude vojákům vesty dodávat do roku 2025, obrana je bude objednávat podle aktuální potřeby.

Podle rámcové smlouvy bude moci ministerstvo v letech 2020–2025 objednat až 46 988 neprůstřelných vest. Pořizovat bude vesty ve třech variantách, a to se zeleným maskovacím vzorem a s pouštním maskovacím vzorem, pro Vojenskou policii nakoupí neprůstřelné vesty černé. Podle ministerstva budou vesty splňovat nejvyšší balistickou ochranu, tedy stupeň čtyři.

O potřebě modernizace české armády se mluví už dlouho. Naposledy ji připomněl prezident Miloš Zeman.

Ten v rozhovoru pro ČTK uvedl, že česká armáda potřebuje skutečnou a efektivní modernizaci. Stát by podle něj vojákům neměl kupovat do výzbroje „staré železo“. Zároveň by mělo Česko usilovat, aby ve zbrojních nákupech byl co nejvíce zapojen český zbrojní průmysl formou tzv. offsetů.

Prezident na otázku, zda bude mít krize kolem pandemie nového typu koronaviru dopad i na rozpočet armády, řekl, že v každém resortu je samozřejmě možné najít úspory. Připomněl, že ministerstvo obrany již letos ohlásilo škrty ve výši 2,9 miliardy korun, které převede zpět do státního rozpočtu. Podle Zemana nejsou úspory ve výši tří miliard „příliš mnoho“. „Můj názor je, že armáda modernizaci – ale skutečnou, efektivní modernizaci – potřebuje. Neměli bychom kupovat staré železo,“ řekl.

Za důležité považuje, aby zahraniční firmy, které se účastní významných zbrojních zakázek, nabídly výrazné zapojení českého zbrojního průmyslu.

O výdajích na obranu se v poslední době často diskutuje. Premiér Andrej Babiš (ANO) několikrát připustil, že kvůli dopadům krize kolem koronaviru by mohla být odložena zakázka na nákup pásových bojových vozidel pěchoty (BVP) asi za 50 miliard korun. Později ale řekl, že armáda modernizaci potřebuje a ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) by měl nalézt způsob financování pořízení BVP. Za modernizaci armády se postavily také poslanecký a senátní výbor pro obranu.

Reklama

Doporučované