Hlavní obsah

Přijeli k vodě, ale už i koupaliště vyschlo. Zážitek ze zóny extrémního sucha

Pusťte si záběry z koupaliště u Moravského Krumlova: Tady se do vody nesklouznete.

 

Reklama

Sucho u Moravského Krumlova dosáhlo k nejvyššímu bodu používané stupnice. Celý region poznává realitu, kdy jste bez vody.

Článek

Do Rouchovan nedaleko Moravského Krumlova vyrazili zkraje týdne lidé, aby tu přežili horké dny ve vlnách místního koupaliště.

Sucho v regionu už je však takové, že ani v nádrži oblíbeného rekreačního místa voda skoro není.

Oproti normě ubyly dva metry vody. „Co přiteče, dvojnásob se odpaří,“ říká Oldřich Junek, provozní místního kempu, k němuž koupaliště patří.

Přitom poměrně rozsáhlý kemp u koupaliště žije. Je zde prodejna i hospůdka, chatky k pronájmu a místa pro karavany. Volno si zde užívá několik desítek lidí, kteří si nocleh zajistili dopředu. Místo do rybníka se chodí zchladit pod sprchu. Místní skluzavka, která končila ve vodě, je teď dobrá leda na házení míčem.

Je to jenom detail ilustrující nynější potíže v celé oblasti. V samotném Moravském Krumlově byl jako první v republice vyhlášen nejvyšší stupeň sucha.

Řeka Rokytná je na čtyřech procentech průměrného průtoku, na videu v úvodu článku uvidíte, co to znamená. Zůstalo z ní jenom koryto, na jehož dně najdete drobný tok.

„Naučte se zacházet s vodou jako Izraelci, jinak se večer neosprchujete všichni." Šéf vltavského povodí Petr Kubala o kritickém suchu, které postihlo Českou republiku.Video: Martin Jonáš

Město vydalo zákaz čerpat povrchovou vodu, ale ve skutečnosti to nebylo třeba, protože ani není kde brát.

„Už to začíná být na hranici krize,“ říká místní rybář Hynek Vafek.

Do rybníků prakticky nepřitéká žádná voda, a aby se ryby neudusily, muselo se do provozu uvést speciální čeřidlo, které rybník okysličuje. Přesto ryby plavou u hladiny - podle rybářů příznak, že se začínají dusit.

Ministr životního prostředí Richard Brabec o problémech sucha.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované