Hlavní obsah

Přijely do Ruska jako hostesky na mistrovství světa ve fotbale. Skončily jako sexuální otrokyně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Podívejte se na příběh nigerijské dívky Belly, které se podařil útěk ze zajetí pašeráků lidí.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Humanitární společnost Alternativa upozorňuje ruské úřady na pašeráky lidí, kteří dodávají nigerijské dívky do vykřičených domů.

Článek

Ruská policie udělala zátah v jednom z moskevských vykřičených domů, na který ji upozornila humanitární společnost Alternativa. Objevila v něm sexuální otrokyně.

Byly sem propašovány z Nigérie. Pašeráci lidí jim dali identifikační kartu návštěvníka mistrovství světa ve fotbale, aby nepotřebovaly víza.

Bella je jedenadvacetiletá Nigerijka. Přijela do Moskvy před světovým šampionátem ve fotbale a to s příslibem, že zde bude pracovat jako hosteska.

I ona ale skončila jako ostatní. Teprve před několika dny měla štěstí a utekla svým únoscům.

Pašeráci lidí jí tvrdili, že jim dluží desítky tisíc dolarů, které musí splatit.

„Řekli mi, že mi přinesou povolení k pobytu, ale doteď jsem je neviděla. Dali mi jenom pas, ale moje dokumenty nejsou kompletní. Ty mají oni,“ říká Bella.

Společnost Alternativa tvrdí, že je takových žen mnoho a že žijí ve strašných podmínkách, ve vykřičených domech jich na jednom pokoji přebývá třeba i dvacet.

Bella měla ale štěstí. Jeden z jejích klientů kontaktoval Alternativu a požádal, aby jí pomohli.

„Řekla jsem tomu muži všechno. A on řekl, že on mi sice pomoci nemůže, protože má děti a ženu, ale že najde způsob, jak to udělat,“ tvrdí Nigerijka.

Humanitární společnost Alternativa není ale schopná pomoci každé dívce.

Třeba Becky, která je také z Nigérie, byla předvedena na policejní stanici, ale odmítla tam podat stížnost. O měsíc později byla nalezená mrtvá, když jí jeden ze zákazníků vyhodil z okna.

Před začátkem mistrovství světa v kopané požádala Alternativa o povolení, aby mohla vyvěsit plakáty s číslem na její horkou linku. Ruské úřady ale žádost zamítly.

Podrobnosti v reportáži, která je součástí pořadu Svět bez obalu. Ten můžete sledovat v premiéře na TV Seznam každý čtvrtek od 21:00.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované