Hlavní obsah

Příměří trvalo jen hodiny, arabská koalice ho odmítla a povstalci odpověděli raketami

Příměří v Jemenu nevydrželo ani den.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Arabská koalice odmítla klid zbraní v jemenském přístavním městě Hudajdá. Konflikt tak i poté, co šíitští povstalci Húsíové projevili zájem o mírové jednání, pokračuje. Húsíové přerušili pauzu v útocích proti silám arabské koalice vedené Saúdskou Arábií už v pondělí v noci.

Článek

Klid zbraní v jemenském městě Hudajdá nevydržel jediný den. Húsíové oznámili zastavení palby na protivníka v pondělí. Zájem jednat o příměří, v případě, že ho bude mít i arabská koalice, projevili v neděli. Už v pondělí v noci ale povstalci spáchali první raketový útok na síly koalice. Šlo prý o odpověď na letecký útok koalice, která na klid zbraní povstalců nedbala. Příměří ze strany arabské koalice v pondělí oficiálně odmítl i její mluvčí na tiskové konferenci.

Zmocněnec OSN pro Jemen Martin Griffiths v pátek oznámil, že strany bojující v jemenské válce souhlasily s účastí na mírových rozhovorech, které by se mohly konat ve Švédsku ještě letos. Dopis potvrzující účast na rozhovorech mu poslala i jemenská vláda.

Přístavem Hudajdá proudí základní humanitární pomoc Jemencům. Válka, v níž na jedné straně stojí vláda a na straně druhé šíité podporovaní Íránem, začala v roce 2014. Od roku 2015 v ní na straně vlády bojuje arabská koalice a podle OSN konflikt vyvolal největší humanitární katastrofu na světě.

Podle jemenského ministra informací začali šíité v přístavu Hudajdá ostřelovat centrum a čtvrti, které jsou v rukou vládních sil. Boje potvrdily i povstalecké zdroje, podle nichž bojovníci útočí na vládní pozice na hlavní silnici spojující přístav s hlavním městem Saná. Armáda tuto spojnici vybojovala v září. Vojsko se snaží dobýt přístav a nachází se nyní asi pět kilometrů od něj.

Reklama

Doporučované