Hlavní obsah

Válka v Jemenu může usmrtit celou generaci, tvrdí organizace na ochranu dětí

Počet vyhladovělých dětí může v Jemenu překročit pět milionů.Video: Reuters

 

Reklama

Život více než pěti milionů jemenských dětí je ohrožen hladomorem. Kvůli nekončící válce se snižuje hodnota jemenské měny. Zároveň ale v zemi rostou ceny potravin a pohonných hmot.

Článek

Na kritickou situaci v Jemenu upozornila nezisková organizace Save the Children. Podle té by jakékoliv uzavření klíčového přístavu Hodeida přineslo do Jemenu vlnu hladomoru, která by postihla další milion dětí. Celkově by se počet hladovějících zvýšil na 5,2 milionu. Podle BBC se přes přístav do částí země ovládaných povstalci dostává většina potravinové pomoci pro civilisty.

Výkonná ředitelka Save the Children Helle Thorningová-Schmidtová uvedla, že „miliony dětí nevědí, kdy dostanou nějaké jídlo. V jedné nemocnici, kterou jsem navštívila na severu Jemenu, byly děti příliš slabé, aby plakaly”. Podle ředitelky může válka způsobit až usmrcení celé generace dětí v Jemenu. Ty čelí v zemi mnoha hrozbám od bombových útoků přes hlad až po nemoci jako cholera.

Jemenští učitelé a zaměstnanci veřejného sektoru dostávají výplatu se zpožděním a v některých případech neobdrželi za uplynulé dva roky vůbec žádné peníze. Ceny jídla jsou mezitím o 68 procent vyšší než před začátkem války a jemenský rijál za tuto dobu ztratil 180 procent své hodnoty.

„Navzdory všemu našemu vynaloženému úsilí v oblasti zdraví a výživy, je situace rodin bez zaměstnání a příjmu uprostřed války katastrofální,” komentuje situaci zástupkyně UNICEF v Jemenu.

Válečný konflikt v Jemenu trvá od roku 2015. Proti sobě v něm bojují menšinoví šíitští Húsíové podporovaní šíitským Íránem a vláda prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, které od března 2015 pomáhá Západem podporovaná koalice v čele se sunnitskou Saúdskou Arábií. Válka už má na svědomí na 10 tisíc životů a miliony lidí přinutila k útěku. OSN konflikt označila za největší humanitární katastrofu na světě.

Save the Children letos poskytla péči téměř 400 000 velmi podvyživených dětí mladších pěti let. Situace je ale velmi tíživá a hrozí, že do konce letošního roku v Jemenu zemře hlady více než 36 000 dětí, uvedla organizace.

Reklama

Související témata:

Doporučované