Hlavní obsah

Příměří v ohrožení? Chrámová hora hlásí střety mezi Palestinci a policií

Bez komentáře: Na jeruzalémské Chrámové hoře se znovu střetli Palestinci s izraelskou policií.Video: twitter/AsaelPeled, facebook/khatabnasar

 

Reklama

Z jeruzalémské Chrámové hory přicházejí informace o dalších střetech Palestinců s izraelskou policií. Bezpečnostní složky použily proti demonstrantům slzný plyn a gumové projektily. Hamás na pátek vyhlásil v Jeruzalému den hněvu.

Článek

Podle agentury AFP se v pátek Palestinci na Chrámové hoře po polední modlitbě znovu střetli s izraelskými policisty. Policejní velitel jeruzalémského okresu Doron Turgeman nařídil policii, aby vstoupila do areálu a „postarala“ se o výtržníky.

Stejně jako v minulých případech házeli Palestinci na Izraelce kamení. Bezpečnostní složky zasáhly prostředky, které používají pořádkové síly, mimo jiné zábleskovými granáty a gumovými projektily, píše izraelský The Jerusalem Post.

Palestinská média a Červený půlměsíc uvedly, že 20 Palestinců bylo během střetů zraněno a devět lidí pak bylo údajně zatčeno.

V pátek Hamás vyhlásil v Jeruzalému den hněvu. Palestinci se shromáždili na Chrámové hoře, aby oslavili příměří, které platí od páteční jedné hodiny ranní a ukončilo po 11 dnech boje mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem. Jak je vidět v úvodním videu, tisíce Palestinců na posvátném místě odpalovaly ohňostroje, mávaly palestinskými vlajkami a oslavovaly „vítězství nad Izraelem“.

Další střety byly rovněž hlášeny v Hebronu, Nábulusu a na dalších místech v Jeruzalémě a na Západním břehu Jordánu, uvádí The Jerusalem Post.

Jeruzalémská policie posílila ve městě své síly, se zaměřením na východní část, kvůli obavám z dalších nepokojů. Bezpečnostní složky byly rozmístěny v řadě čtvrtí, kde policisté kontrolovali všechna přijíždějící a odjíždějící vozidla.

Reklama

Související témata:

Doporučované