Hlavní obsah

Přímý přenos: Astronauti jsou na 209. vesmírné procházce

Živý přenos výstupu dvojice amerických astronautů do vesmíru.Video: NASA

 

Reklama

Nick Hague a Anne McClainová podnikají první letošní výstup z ISS.

Článek

Američané Hague s McClainovou podnikají už 209. „vesmírnou procházku“ z Mezinárodní vesmírné stanice. Má trvat přibližně šest a půl hodiny, za úkol mají modernizovat energetickou jednotku a výměnu baterií, které schraňují energii ze solárních panelů.

Úkolem dvojice je vyměnit akumulátory u jednoho páru staničních solárních panelů. Astronauti NASA vyjmou na stometrovém nosiči staré použité nikl-vodíkové baterie a nahradí je novými, lithium-iontovými adaptéry. Akumulátory k ISS loni v září dopravila japonská nákladní loď H-II Transfer Vehicle (HTV).

Hague s McClainovou se na výstup do vesmíru připravovali na stanici do posledního dne. Studovali jak technickou strukturu části, kterou budou opravovat, tak fyzické faktory volného pohybu ve vesmíru a vliv mikrogravitace na lidské tělo.

Dnešní pracovní směna, která začala opuštěním stanice po 13:00 středoevropského času navázala na podobnou údržbu z ledna 2017. Tehdy astronauti během dvou výstupů rovněž měnili nikl-vodíkové akumulátory za lithium-iontové. Za týden 29. března budou v této práci pokračovat astronautky McClainová a Christina Kochová, což bude v historii amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) vůbec první čistě ženský výstup do volného prostoru.

Reklama

Doporučované