Hlavní obsah

Podívejte se, jak centrem Prahy prošel duhový průvod Prague Pride

Prahou prošel průvod hrdosti Pride Parade.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Duhový pochod hrdosti, jímž vyvrcholí týdenní festival Prague Pride, prochází metropolí už poosmé.

Článek

Centrem Prahy už poosmé vyrazil průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů, translidí (LGBT) Prague Pride Parade. Účastníci letošního karnevalového pochodu se na téměř čtyřkilometrovou trasu z Václavského náměstí na Letnou vypravili krátce po 12:30. Roztančený dav s duhovými vlajkami doprovázelo 15 alegorických vozů se zvukovými systémy. Na pořádek dohlížejí desítky policistů. Provoz po trase se omezil.

"Průvod stejně jako celý festival je úplně pro všechny. Jsme rádi, že v něm rozhodně nevidíme jen LGBT lidi, ale právě heterosexuální lidi, kteří přicházejí podpořit své rodinné příslušníky, přátele nebo prostě obecně LGBT občany, protože mají pocit, že máme všichni mít stejná práva," řekla mluvčí Prague Pride Bohdana Rambousková.

Duhovým průvodem festival o životě LGBT lidí vrcholí. Pořadatelé letos museli tradiční trasu pozměnit kvůli opravám v dolní části Václavského náměstí. Místo po Příkopech se tak účastníci vydali Opletalovou a Hybernskou ulicí na náměstí Republiky, odtud pak tradičně po Revoluční a Řásnovkou a Klášterskou na Dvořákovo nábřeží přes náměstí Curieových a Čechův most po schodech na Letnou, kde organizátoři připravili hudební program. Pro lidi s pohybovými potížemi či s kočárky zajistili autobusy na letenskou pláň.

Novinka na pražském průvodu

Pro letošek pořadatelé zvolili novinku, k níž je inspirovaly akce z Ameriky. V čele průvodu jeli tři maršálci s duhovými šerpami, každý ve svém autě. Maršálky se pro letošek stali dětský psycholog Václav Mertin za respektující přístup k duhovým rodinám, lesbická seniorka Jana Kociánová a nizozemská modelka Loiza Lamersová, která se narodila jako chlapec. Podle Rambouskové je maršálkovský titul pro lidi, kteří mohou pro komunitu LGBT i ostatní představovat vzor.

Na bezpečnost, pořádek a provoz dohlíželi policisté v reflexních vestách a uniformách. V čele průvodu jeli policejní motorky. Ze vzduchu situaci monitoroval vrtulník. Doprava v centru Prahy se v místech průvodu omezila.

Své akce proti průvodu Prague Pride ohlásili i jeho odpůrci. V Kozí ulici, která sousedí s trasou, se chtěli sejít extremisté. Na Václavském náměstí u sochy svatého Václava protestovalo pár věřících, na místě se má sejít i menší shromáždění na ochranu "přirozených rodinných hodnot".

Reklama

Související témata:

Doporučované