Hlavní obsah

Podívejte se: Falcon 9 odstartoval, do vesmíru vynesl hned tři satelity

Falcon 9 startuje do vesmíru, nese hned tři satelity.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Raketa Falcon 9 americké společnosti SpaceX vynesla na oběžnou dráhu Země španělskou družici PAZ a satelity pro „vesmírný internet“ společnosti Starlink. Falcon 9 s nákladem odstartovala z Vandenbergovy letecké základny.

Článek

Americká společnost SpaceX odstartovala další vesmírnou misi. Její raketa Falcon 9 odstartovala z Vandenbergovy letecké základny v Kalifornii. Na oběžnou dráhu Země vynesla španělskou družici PAZ a dva satelity pro takzvaný „vesmírný internet“ společnosti Starlink. Startovat měla raketa Falcon 9 původně v sobotu 17. února, ovšem z důvodu doplňujících kontrol byl start odložen na čtvrtek.

Společnost SpaceX prostřednictvím svého twitterového účtu nejprve uvedla, že se start odkládá o čtyřiadvacet hodin. Následně se ale start odložil až na středu.

Satelit PAZ vyvinula španělská vládní firma Hisdesat ve spolupráci s Airbusem. Hisdesat se věnuje zejména oblasti domácí a mezinárodní bezpečnostní politiky. Vývoj satelitu financovala i španělská vláda.

PAZ je první španělskou družicí pro radarové sledování Země a společně se dvěma testovacími satelity Microsat bude od rakety odpojena ve výšce 511 kilometrů. Podle kalifornského zpravodajského serveru Lompoc Record by měla družice PAZ ve vesmíru strávit pět a půl roku, přičemž každý den patnáctkrát obkrouží Zemi.

Další dva satelity mají sloužit pro testování dalšího velkého projektu Elona Muska, takzvaného „vesmírného internetu“. Satelitní síť by měla zajišťovat kvalitní internetové pokrytí v USA a později i po celém světě. Ajit Pai, předseda Federální komunikační komise (FCC), ve svém vyjádření po schválení projektu uvedl, že pro pokrytí americké digitální propasti je zapotřebí použití inovativních technologií: „Satelitní technologie pomůže Američanům žijícím ve venkovských či jinak těžce dostupných oblastech, kde je použití optického kabelu a vysílacích věží nemožné. Zároveň nabídne větší konkurenci v místech, kde je pozemní internet již dostupný.”

SpaceX se stává první americkou společností, která umí poskytovat internetové pokrytí pomocí nízkoorbitálních satelitů nové generace. FCC během uplynulého roku vydala licence pro podobné projekty například firmám Space Norway a Telesat Canada.

Přesto není jisté, za jak dlouho bude SpaceX své plány realizovat. Design, výroba i vypuštění satelitů jistě zabere delší časové období, nikdo z vrchních zástupců společnosti však deníku The Wall Street Journal neposkytl žádné další detaily.

Reklama

Doporučované