Hlavní obsah

Grygar, Drábová, Padevět a další. Drahoš představil své poradce pro Hrad

Jiří Drahoš představil svůj hradní tým.

 

Reklama

Jeden z favoritů na postup do druhého kola prezidentské volby, akademik Jiří Drahoš, svolal na pondělí tiskovou konferenci, kde upřesnil své personální plány pro případ, že by se stal prezidentem.

Článek

Měl to být souboj mezi Milošem Zemanem a Jiřím Drahošem, alespoň před pár měsíci se to tak zdálo. Ale poslední průzkumy ukazují, že Jiří Drahoš nemá pozici hlavního vyzyvatele současného prezidenta úplně jistou.

Drahošův tým udělal kus práce. Zatímco před rokem platilo, že lidé mimo Prahu bývalého šéfa Akademie věd neznají (podle průzkumů toto jméno nic neříkalo až 40 procentům voličů), nyní je na tom kandidát lépe. „Díky kontaktní kampani a billboardům se to podařilo změnit. Nyní je jméno Jiřího Drahoše známo 82 procentům lidí,“ říká tisková mluvčí prezidentského kandidáta Kateřina Procházková.

Jiří Drahoš svolal na pondělí tiskovou konferenci, na ní představil tým lidí, kteří by mu měli pomáhat jako poradci v prezidentské kanceláři, pokud by volby vyhrál. Po jeho boku seděli například astronom Jiří Grygar nebo Dana Drábová, dlouholetá šéfka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

„Žádný člověk nemůže vědět všechno z různých oborů, a i když to současný prezident občas předstírá, já to činit nebudu. Proto jsem pozval osobnosti, které tu jsou se mnou,“ řekl Jiří Drahoš.

„Moji poradci se vyznačují tím, že nepovažují svůj obor za pupek světa,“ uvedl. „Nahradí pana Nejedlého, když to dobře dopadne,“ prohlásil Drahoš.

Členy týmu jsou kromě Drábové a Grygara například Jan Klas, generální ředitel Řízení letového provozu, Daniel Münich, ekonom CERGE-EI, bývalý diplomat Petr Kolář, egyptolog Miroslav Bárta, ekonom Petr Teplý, spisovatel Jiří Padevět, ekonom Karel Půbal, zemědělský odborník Petr Sklenička, příští rektor České zemědělské univerzity, dále ekonom Lukáš Kovanda, také historik Jaroslav Šebek. „V mém týmu je i Ladislav Angelovič, poradce pro oblast lidí s handicapem,“ uvedl Jiří Drahoš.

Reklama

Související témata:

Doporučované