Hlavní obsah

Hejtmančin muž: „Už se nedotknu žádného předmětu Středočeského kraje, kromě manželky”

TK Jaroslavy Jermanové a studio TV Seznam. Omlouváme se za technické problémy v průběhu živého přenosu, na nápravě pracujeme.Video: Vojtěch Blažek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hejtmanka Jaroslava Jermanová ukončila smlouvu na své druhé služební auto. Poté, co Seznam.cz popsal, že ho pravidelně soukromě používal její manžel.

Článek

Seznam Zprávy minulý týden v sérii reportáži upozornily na to, že manžel středočeské hejtmanky Jaroslavy Jermanové pravidelně využívá její služební auto k soukromým účelům. Reportér zdokumentoval, že Jakub Pokorný využívá superb v milionové hodnotě zejména k tomu, aby v Benešově jezdil z domu do svého kadeřnictví.

„Dotčené auto Škoda Superb je dva roky staré a má najeto 120 tisíc kilometrů a je po bývalém hejtmanovi. Na toto služební auto existuje smlouva, která upravuje soukromé jízdy. Tyto jízdy musíme vykazovat a samozřejmě uhradit všechny náklady,” uvedl Pokorný na speciálně svolané tiskové konferenci.

Podle jeho vyjádření náklady zatím činily 29 826 korun na pohonných hmotách a měsíční platbu 3719 korun od úřadu.

„Moc mě mrzí, že se Jarka kvůli mně dostala do této nepříjemné situace. Požádal jsem ji tedy, aby nás auta okamžitě zbavila. Garantuji vám, že už se žádného předmětu Středočeského kraje ani nedotknu. Kromě své manželky,” dodal majitel kadeřnického salonu HairPoky Jakub Pokorný.

Novináři nesměli pokládat Pokornému ani Jermanové na pondělní tiskové konferenci žádné otázky.

Jak reportér Seznam.cz dříve ukázal, manžel Jermanové Pokorný si využíváním auta za peníze daňových poplatníků krátil cestu do práce přibližně o šest minut oproti možnosti, že by do svého kadeřnictví šel pěšky.

Následně potvrdili Seznamu ostatní hejtmani, že v jejich smlouvách je ošetřeno, že takovéto používání služebního vozu není dovolené.

Hejtmanka Jermanová na tiskové konferenci nepromluvila. Už dříve uvedla, že její manžel využíval služební auto proto, aby jí pomáhal při její práci.

„Náš partnerský vztah je nastaven tak, že já se plně věnuji výkonu své funkce a manžel zajišťuje servis domácnosti, stará se o mého syna a také vozí mého otce na ozařování do nemocnice. O víkendech mi pak manžel často dělá řidiče na služebních cestách, kdy navštěvuji akce pořádané starosty či neziskovými společnostmi v městech a obcích,“ vysvětlila Pokorná Jermanová v prohlášení, jímž reagovala na reportáž Seznamu. Přímý rozhovor na tohle téma tehdy odmítla.

Reklama

Doporučované