Hlavní obsah

Prezident Zeman poprvé od voleb na veřejnosti. Jmenoval 25 soudců

Záznam: Miloš Zeman jmenoval soudce obecných soudů.

 

Reklama

Znovuzvolený prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nováčky justice.

Článek

Dnešní jmenování 25 nových soudců a soudkyň navrhla prezidentovi vláda zkraje roku. Někteří by měli nahradit soudce, kteří jdou do důchodu, a jiní posílit ty soudy, kde je soudců nedostatek.

Slib soudců přednesl kancléř Vratislav Mynář a pak už prezident v doprovodu ministra spravedlnosti Roberta Pelikána jednomu po druhém předal jmenovací listiny.

„Ještě jednou se omlouvám za čtvrthodinové zpoždění, měl jsem setkání s izraelským premiérem,“ uvedl Miloš Zeman svůj projev k nově jmenovaným soudcům. Prezident připomněl nováčkům výraz „justiční mafie“ - v souvislosti s případy souzených komunálních politiků. „Suďte spravedlivě, ale přijde-li vám pod nůž představitel obce, který má strach, že ho zavřete kvůli zakázce na kanalizaci, buďte shovívaví,“ apeloval prezident.

Miloš Zeman se po sobotním vítězství v prezidentských volbách uchýlil na zámek do Lán. Od té doby veřejně nevystoupil.

Rektory veřejných vysokých škol a univerzit jmenoval prezident v pondělí bez tradičního ceremoniálu. Jmenovací dekrety 12 novým rektorům tak předal místo Zemana ministr školství v demisi Robert Plaga (ANO).

Někteří rektoři přitom říkali, že dostali z Hradu na ceremoniál telefonickou pozvánku. To ale mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček odmítl.

Po manévrech se jmenováním rektorů se tak objevily spekulace o zdravotním stavu Miloše Zemana. Hrad navíc oznámil, že si prezident bere na příští týden dovolenou.

Reklama

Doporučované