Hlavní obsah

Žalobu na prezidenta podpoří většina senátorů ČSSD. ANO počká na výsledek schůzky s Babišem

Přímý přenos z brífinku zástupců senátorských klubů ve Valdštejnském paláci.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Senátorské kluby se po čtvrteční schůzce Babiše se Zemanem rozhodnou, jakou verzi ústavní žaloby na prezidenta podají. Její konečná doba by se pak v Senátu měla projednávat 24. července.

Článek

Skupina senátorů v úterý na tiskové konferenci představila další postup v přípravě ústavní žaloby na prezidenta. Poslanecké kluby Senátor 21, ANO, ČSSD, KDU-ČSL, ODS a STAN se shodly na tom, že na plénu senátu ji projednají 24. července.

Až na konci týdne se však rozhodnou, jakou bude mít žaloba přesnou podobu. Vyplyne to z výsledků čtvrteční schůzky Andreje Babiše s Milošem Zemanem, kde by se premiér měl znovu pokusit prezidenta přesvědčit o odvolání ministra kultury Antonína Staňka.

Prezidentovi leží Babišův návrh na odvolání Staňka na stole už přes 30 dní – premiér ji na Hrad odeslal 31. května. Miloš Zeman opakovaně prohlásil, že se Staňka odvolat nechystá.

Pokud bude Zeman na svých slovech trvat dál, budou senátoři rozmýšlet, kterou verzi ústavní žaloby pošlou k projednání na plénum – ve hře je totiž doplněná verze původního textu žaloby klubu Senátor 21, která by nově obsahovala i současnou situaci kolem Staňka.

Jedno je ale jasné už teď – senátoři žalobu podají, ať už se prezident kolem odvolání Staňka tento týden rozhodne jakkoliv. „Prezident už teď hrubým způsobem porušil Ústavu. Na tom se nic nemění, nyní bude záležet jen na konkrétních formulacích,“ řekl v úterý předseda klubu Senátor 21 a iniciátor žaloby Václav Láska.

Senátorský klub Hnutí ANO se od podpory žaloby zatím distancoval. Podle jeho předsedkyně Zdeňky Hamousové nejdřív počká, s jakým výsledkem Babiš ve čtvrtek Hrad opustí. „Pak se dohodneme na dalším postupu,“ doplnila.

Kdo se k ní připojil už nyní, je většina senátorů za sociální demokraty. „Senátorů v klubu ČSSD je 13. Devět z nich si přečetlo text žaloby, osm se rozhodlo aktuální verzi podepsat,“ sdělil zástupce klubu Miroslav Nenutil.

K tomu, aby žaloba mohla být podána k Ústavnímu soudu, musí ji nejdřív schválit třípětinová většina senátorů a stejný podíl poslanců. Jak se k ní postaví poslanci za ČSSD, zatím není jasné. Novinky.cz v úterý uvedly, že podle předsedy ČSSD Jana Hamáčka ji poslanecký klub zatím podpořit nehodlá.

Text žaloby na prezidenta pro hrubé porušení Ústavy předložili zástupci senátorského klubu Senátor 21 v dubnu. Formulovali v ní 7 samostatných skutků, kterými se prezident hrubého porušení Ústavy měl dopustit samostatně. Další desítky drobnějších skutků pak mají poukazovat na kontinuitu prezidentova neústavního jednání.

Žaloba například připomíná jmenování prezidentského kabinetu Jiřího Rusnoka v roce 2013, přestože se tehdy strany dohodly na sestavení vlády, kterou by podpořilo 101 poslanců ve Sněmovně. Zmiňuje také Zemanovo odmítnutí jmenovat Miroslava Pocheho (ČSSD) ministrem zahraničí či zpochybňování nezávislosti justice.

Pod žalobou jsou podepsáni vedle členů klubu Senátor 21 také zástupci KDU-ČSL, STAN, ODS, TOP 09, bývalí prezidentští kandidáti Pavel Fischer nebo Marek Hilšer. Z třináctičlenného klubu ČSSD ji podpořil Jiří Dienstbier.

Hlava státu již dříve označila návrh ústavní žaloby za kalení vody. „Obsah žaloby není podstatný, protože je to naprostná ústavní negramotnost. Kdyby se to náhodou dostalo k Ústavnímu soudu, tak pokud tam bude kvalifikovaný ústavní právník, tak jim to samozřejmě hodí na hlavu,“ uvedl prezident v TV Barrandov.

Reklama

Související témata:

Doporučované