Hlavní obsah

Miloš Zeman mluvil na půdě OSN. Teroristé jsou ukryti v nynější migrační vlně, řekl

Terorismus je ukryt v nynější migrační vlně, říká Zeman. (Projev českého prezidenta v OSN v angličtině.)

 

Reklama

Na půdě Valného shromáždění OSN mluvil poprvé od nástupu do úřadu Donald Trump. Krátce po něm vystoupil i český prezident.

Článek

V New Yorku začalo Valné shromáždění OSN. Mezi prvními řečníky se objevili americký prezident Donald Trump, slovenský Andrej Kiska a český Miloš Zeman.

Kiska a Zeman zvolili pro svůj projev angličtinu, Zeman ale narozdíl od jiných řečníků (i Kisky) přednesl projev zpaměti.

Svých zhruba deset minut ve všeobecné rozpravě věnoval výhradně terorismu a způsobu, jak se proti němu bojuje.

Svět podle něho stále nedokázal rozhodně zasáhnout proti terorismu, a v této souvislosti vyzval k vytvoření silného úřadu OSN, který by mohl proti teroristům zasahovat všemi prostředky, včetně vojenské síly. 

„Posíláme kondolence, vyjadřujeme svou solidaritu s oběťmi teroristických činů, organizujeme protesty a demonstrace. Ale bohužel se stále zdráháme bojovat s teroristickou anticivilizací plnou silou,” řekl Zeman.

S šířením terorismu po světě spojil český prezident uprchlickou krizi.

Teroristé jsou ukryti v nynější migrační vlně, prohlásil Zeman. Masivní migrace z Afriky a Asie podle něj oslabuje potenciál těchto regionů a každý, kdo vítá migranty v Evropě, je s tím srozuměn.

Video: Záznam jednání v OSN

Záznam ze zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

Trumpův vzkaz do KLDR

O ochraně západního světa a Ameriky hovořil prezident Donald Trump. Slíbil mimo jiné boj s islámským terorismem všemi prostředky.

„Je na čase bojovat se zeměmi, které financují terorismus,” řekl americký prezident.

Trump se dotkl také konfliktu s KLDR

„Musíme zabránit jadernému konfliktu. Ale pokud budou provokace pokračovat, nezbyde nám než Severní Koreu zničit,” řekl doslova. Čas podle něj ještě režim v KLDR má - na to, aby si uvědomil vážnost situace.

Trump poděkoval Rusku a Číně za to, že se připojily k posledním sankcím vůči KLDR. „Musíme izolovat Kimův režim a potrestat ho za jeho nepřátelské akty,” řekl.

Kiska se zastal uprchlíků

Slovenský prezident Andrej Kiska hovořil z tribuny Valného shromáždění OSN o rozvoji lidstva. Za jeho největší překážku označil sobectví a úzké národní zájmy.

Důrazně přítomným státníkům připomněl odpovědnost za osud migrantů prchajících před bídou a hrůzami války.

„Naše odhodlání jednat je často poslední nadějí těchto lidí,” konstatoval Kiska.

Ochrana národních zájmů je podle něj často zástěrkou pro prosazování neodpovědné politiky. „Je to nebezpečná hra,” řekl mimo jiné slovenský prezident.

Reklama

Doporučované