Hlavní obsah

Dlouhý: Vláda docela zvládla zkrotit virus, ale byznys vede do chudoby

Záznam tiskové konference Hospodářské komory a dalších asociací zastupujících tuzemský byznys.Video: ČTK, ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Zástupci velkých společností, obchodníků, hotelů a dalších oborů tuzemské ekonomiky komentují nejnovější vládní opatření, která mají zachránit nebo alespoň oživit firmy postižené koronavirovou krizí.

Článek

Vláda je úspěšná, pokud jde o zdravotní část boje s koronavirem, ale český byznys nechává padat na dno. „V porovnání s okolím, třeba Rakouskem, hrozí, že se staneme znovu montovnou,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

Byznys je nespokojen především s tím, jak pomalu a složitě je možné dostat se ke schválené finanční pomoci, a také s tím, že Babišova vláda není schopna alespoň přibližně říci, kdy budou smět otevřít provozy zavřené nuceně kvůli nákaze.

Většina páteřních částí tuzemské ekonomiky stojí: velké průmyslové firmy v čele s automobilkami, drtivá většina obchodů (ačkoliv vláda ode dneška povolila otevření některých z nich), v troskách je cestovní ruch, první větší soukromé společnosti, například letecké aerolinky Smartwings, si otevřeně říkají o miliardové záchranné kruhy nebo rovnou o majetkový vstup státu.

Parlamentem v noci na dnešek prošla první vlna náplastí, které chce stát přikládat na bolavé rány živnostníkům i velkým zaměstnavatelům.

Hospodářská komora, Svaz obchodu a cestovního ruchu a Asociace hotelů a restaurací svolaly mimořádný brífink, na němž zveřejnily, co dalšího by stát měl udělat pro probuzení ekonomiky.

„Program Antivirus (zavádí kurzarbeit, pozn. red.) – a my za něj děkujeme – provází řada velkých problémů,“ řekl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Seznam Zprávy už informovaly, že zhruba 70 procent žádostí o účast v Antiviru bylo chybných. „Pokud je to tolik, není chyba v tom programu, v jeho složitosti?“ zeptal se Dlouhý. Kurzarbeit je podle něj potřeba i v dalších firmách, na které se dosud nevztahuje, například na sklárny.

Nefunkční COVID

Dlouhý pochválil vládu za změny v takzvané pětadvacítce (podpora OSVČ), ale kritizuje bezúročné půjčky COVID I a II. „Příliš složité, samá administrativní cvičení, chybí podpora pro pražské firmy, příliš pomalé,“ hodnotí prezident Hospodářské komory. „Bylo nutné pověřit tím jednu banku, která má potíže to zvládnout (ČMZRB, pozn. red.)?“ ptal se řečnicky Dlouhý.

COVID nejsou rychlé peníze, které teď byznys potřebuje, shrnul své výhrady vůči bezúročným půjčkám.

Hotely: Vláda nás hodila přes palubu

Dlouhý srovnal pomoc, kterou vláda dává byznysu v Rakousku a Česku. Rakousko uvolňuje 15 procent HDP, což by v Česku odpovídalo zhruba 700 až 800 miliardám korun. Česká vláda ale zatím počítá jen se stovkou miliard (dalších 900 miliard jen v podobě záruk). „Zahráváme si s budoucností českých firem. Zatímco vláda zvládla zdravotnickou část boje s pandemií, v podpoře ekonomiky zaostáváme.“

Vláda podle šéfa Asociace hotelů a restaurací Václava Stárka hodila přes palubu cestovní ruch. „Každý desátý obyvatel Prahy přitom pracuje v tomto oboru,“ připomněl. Hotely se podle něj budou ze dna zvedat velmi pomalu. „Potřebovali bychom alespoň přibližný termín, kdy bude možné otevřít restaurace. Všechno se odvíjí od roušek – dokud je budeme nosit, těžko se oživí gastronomie, těžko se bude chodit do restaurací.“

Tomáš Prouza, šéf asociace zastupující obchodníky, připomněl, že pro vládu připravili návrh na postupné otevírání restaurací, obchodů a hotelů. A také na otevření hranic, což je klíčové pro restaurace i hotely. „Zatím nemáme žádnou reakci, prosíme vládu o jasné slovo,“ řekl Prouza.

Reklama

Doporučované