Hlavní obsah

Zeman jmenoval první ženu do hodnosti generála

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Prezident povýší vojáky do hodnosti generálů, mezi nimi první ženu.

 

Reklama

Lenka Šmerdová působí v armádě od roku 1996. Dodnes má na starosti nabírání nových vojáků.

Článek

V pondělí odpoledne se historicky první ženou povýšenou do hodnosti generála stala dvaapadesátiletá Lenka Šmerdová. Podle ministra obrany Martina Stropnického se tak konečně projeví silné zastoupení žen v armádě i v jejím vedení.

Šmerdová působí v armádě od roku 1996, kdy začínala jako personalistka. Po roce 2001 vedla oddělení rekrutací a výběru. Dodnes má na starosti nabírání nových vojáků. V hodnosti plukovnice byla od konce roku 2008.

„Díky jejímu úspěšnému vedení náborů rozšířily řady Armády ČR tisíce nováčků. Její úspěšná práce v této oblasti je viditelná zejména v období posledních tří let, kdy se úspěšně daří přijímat nové vojáky, přestože je na českém trhu práce vysoká konkurence a minimální nezaměstnanost,“ řekl o Šmerdové Stropnický.

Česko tak doplní řadu dalších států NATO, kde ženy zastávají nejvyšší hodnosti. Například v USA byla první žena uvedena do generálské hodnosti již začátkem sedmdesátých let.

Vyšší generálské hodnosti se dočkal ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal. Vláda jej navrhovala povýšit i loni v říjnu, Zeman ale návrhu nevyhověl. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Povýšen byl i náměstek Dohnala Simon Michailidis. I jeho Zeman odmítl povýšit v říjnu.

Spolu se Šmerdovou prezident Zeman povýší do generálské hodnosti i další důstojníky. Na tradiční pietní akt v Praze na Vítkově, který se konal v pondělí dopoledne, prezident nedorazil.

Reklama

Doporučované