Hlavní obsah

Princ Charles slaví sedmdesátiny o šest měsíců dřív, ve Windsoru hostí 6000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Princ Charles slaví 70. narozeniny.Video: Shutterstock.com, Reuters, Youtube.com

 

Princ Charles slaví ve Windsoru sedmdesáté narozeniny. Na zahradní slavnosti chce především poděkovat nejrůznějším charitativním organizacím. Na obří společenské události se poprvé od svatby veřejně představí novomanželský pár Harry a Meghan.

Článek

Princ Charles slaví 22. května své sedmdesáté narozeniny, přestože se narodil až 14. listopadu. Zahradní slavnost, kterou by podzimní termín zřejmě neumožnil, chce následník trůnu využít k poděkování mnoha různým charitativním organizacím, s nimiž je spojován. Mezi 6000 hosty jsou v anglickém Windsoru, kde měli Harry a Meghan svoji svatbu, také příslušníci pluků, u nichž Charles sloužil, a mnoho dalších přátel a osobností.

Princ Charles je za posledních tři sta let nejstarším následníkem trůnu. Britská média dříve často psala o tom, že by královna mohla svého syna vynechat a zajistit korunu jeho synu Williamovi, letos ale sama Alžběta II. tyto spekulace ukončila a označila Charlese za svého nástupce.

Muž, který „ukradl show”. Nejlepší momenty z projevu biskupa Curryho na královské svatbě:

Video: Lukáš Marek, AP

Devětašedesátiletý nejstarší syn britské královny Alžběty II. a jejího manžela prince Philipa je prvním členem královské rodiny, který získal vysokoškolský diplom. Na slavné Trinity College vystudoval archeologii, antropologii a historii. Po studiích vstoupil v rámci rodinné tradice do armády, od letectva po čase zamířil k námořnictvu.

V roce 1981 se princ Charles oženil s Dianou Spencerovou, jejich svatbu údajně sledovalo v televizi neuvěřitelných 750 milionů lidí po celém světě. Diana byla zbožňovaná veřejností, ale manželství, ze kterého vzešli princové William a Harry, příliš nefungovalo. Důležitou roli v tom hrála Charlesova láska a pozdější druhá manželka Camille Parker-Bowlesová. Od roku 1992 žili Charles a Diana odděleně a o čtyři roky později se rozvedli. 31. srpna 1997 Diana zahynula při automobilové nehodě v Paříži i se svým milencem Dodim al-Fayedem. Charles se nakonec po osmi letech s Camillou oženil.

Princ Charles platí za velkého filantropa, aktivně podporuje řadu charitativních projektů po celém světě a sám je také důsledným ekologem. Několikrát navštívil Českou republiku, s Václavem Havlem ho pojilo přátelství a setkal se i s druhým českým prezidentem Václavem Klausem. Charles je patronem pražské střední školy The English College in Prague a v době Havlova prezidentského úřadu přispěl na opravu Pálffyho a Ledeburské zahrady pod Pražským hradem.

Související témata:

Doporučované