Hlavní obsah

Princip kolektivní viny je naprosto nepřijatelný, omluvil se Slovincům Vondra

Foto: PETR TOPIČ / MAFRA, Profimedia.cz

Český europoslanec Alexandr Vondra.

Reklama

Český europoslanec Alexandr Vondra (ODS) se omluvil slovinským europoslancům za svá slova o jejich zemi po zápase pražské Slavie. Odpověď na jejich společný dopis žádající omluvu Vondra slíbil minulý týden.

Článek

Střet mezi českým europoslancem a jeho slovinskými kolegy vyvolalo středeční utkání 4. předkola fotbalové Ligy mistrů mezi SK Slavia Praha a dánským klubem FC Midtjylland. Po neúspěchu „sešívaných“ Vondra na Twitteru ostře reagoval na výsledek zápasu, ze kterého vinil slovinského rozhodčího. Damir Skomina totiž nechal opakovat penaltu, kterou brankář Slavie Ondřej Kolář nejprve chytil, dánský tým už byl ale na druhý pokus úspěšný. V příspěvku Vondra označil Slovince za „oportunistické svině“.

Vondrovi kolegové z europarlamentu zareagovali v pátek, kdy českému europoslanci zaslali společný dopis požadující omluvu. „Ve středu jste neurazil nás, ale vaše lidi. Češi, jak jsme je dosud znali, by byli zostuzeni takovým chováním,“ vzkázali Vondrovi slovinští europoslanci a dodali, že doufají, že se český politik omluví za zbytečnou nenávist, aby zachránil čest svých lidí, kteří si zaslouží lepší reprezentaci.

„My pijeme české pivo, vy pijete slovinské víno,“ napsali europoslanci o dobrých vztazích k Čechům, kteří podle nich se Slovinci zažívají spoustu skvělých chvil. „Když bojujeme, tak jen jako sportovní soupeři o trofeje a čest, a když prohrajeme, stejně si potom podáme ruce, protože to je férové sportovní chování,“ stálo také v dopise.

Ještě ve čtvrtek Vondra uvedl, že výrok zpátky nevezme. „Byla to nadsázka fotbalového fanouška. Každý, kdo sleduje fotbal a vidí donebevolající nespravedlnost, to pochopí,“ řekl. V pátek ale redakci Seznam Zpráv sdělil, že Slovincům odpoví. „O dopisu vím a určitě slovinským kolegům příští týden v klidu a míru rád odpovím,“ napsal Vondra v SMS zprávě.

Odpovědi se slovinští europoslanci dočkali v pondělí. „Upřímně je mi líto, že jsem v daný okamžik nedokázal oddělit emoci oddaného fotbalového fanouška od racionálního a odpovědného pohledu veřejného činitele a politika,“ píše Vondra v úvodu dopisu zveřejněného na webových stránkách europoslance.

Následně Vondra vysvětluje, jak k jeho „zkratu“ došlo a „co z něho vyvozuje“. Podle českého europoslance jeho kolegové správně píšou, že ve sportu spolu soutěžíme o trofeje a čest, ale když prohrajeme, tak si na znamení férového souboje podáme přátelsky ruce. „Ano, tak to má být. Bohužel, průběh řízení zápasu i vztyčené prsty a úsměvy rozhodčích vedených Damirem Skominou po konci zmíněného utkání takový závěr tentokrát neumožnily,“ píše Vondra. Zástupce ODS v europarlamentu se podle svých slov dodnes těžko smiřuje s touto „donebevolající nespravedlností“.

Vondra ale zároveň přiznává, že ani to ho neopravňuje pronášet použitá slova. „Princip kolektivní viny je pro mě naprosto nepřijatelný, stejně jako hrubá a nízká slova, která jsem použil. Je mi líto, co se stalo, a všem lidem nejen ve Slovinsku, ale i doma v Česku i kdekoli v Evropě se za ně omlouvám,“ píše europoslanec.

Dopis Vondra zakončuje konstatováním, že Slovinsko je země, které se v České republice těší přirozeným sympatiím. Dále souhlasí s částí dopisu svých slovinských kolegů, že se členové EU snaží o to, aby na evropském kontinentě nebylo místo pro žádné války, šovinismus nebo nenávist. „Věřte, že takové přesvědčení plně a bezvýhradně sdílím,“ zakončil omluvu Vondra.

Reklama

Doporučované