Hlavní obsah

Případ střetu zájmů se vrací k úředníkovi, který se Babiše už zastal

Foto: ČTK, ČTK

Premiér Andrej Babiš se odvolá proti pokutě 250 tisíc korun, kterou dostal od úřadu v Černošicích. Případ teď bude řešit Středočeský kraj.

Reklama

Premiér Andrej Babiš se chce odvolat proti pokutě 250 tisíc korun, kterou dostal za porušení zákona o střetu zájmů. Případ tak dostane na stůl středočeský krajský úřad.

Článek

Po dvou letech zamíří ke středočeskému krajskému úřadu případ pokuty pro premiéra Andreje Babiše (ANO) za porušení zákona o střetu zájmů.

Babiš minulý týden v této souvislosti dostal od Městského úřadu v Černošicích (pod který spadají Průhonice, kde má předseda vlády trvalé bydliště) pokutu ve výši 250 tisíc korun.

Důvodem je, že premiér podle černošického úřadu přes holding Agrofert nadále ovládá společnosti Londa, Stanice O a Mafra. Ty provozují vysílání Rádia Impuls, televizní stanice Óčko a vydávají několik novinových titulů.

Navíc, jak uvedl ve čtvrtek deník Právo, který výši pokuty zveřejnil, je také podle černošických úředníků problém v tom, že měl Babiš dříve vliv na dnes již neexistující firmu Mafra Print, která vydávala od listopadu 2018 do dubna 2019 periodický tisk.

Premiér Babiš obratem avizoval, že se proti této pokutě odvolá. Tvrdí, že rozhodnutí úředníků z Černošic je nezákonné. „Byl jsem dvakrát prošetřován za stejný skutek (stejnou věc). To je porušení mých základních práv,“ uvedl ve čtvrtek pro ČTK Babiš.

Narážel tím na fakt, že ho úředníci z Černošic v srpnu 2019 potrestali pokutou ve výši 200 tisíc korun. Babiš kvůli tomu podal také žalobu ke Krajskému soudu v Praze, u něhož se chce domoci toho, aby bylo řízení zastaveno.

Černošice ale trvají na tom, že o stejný skutek nejde. A tak navrhly, aby byla žaloba zamítnuta a nyní navíc udělily Babišovi také pokutu.

Soud však jejich návrhu zatím nevyhověl a nařídil veřejné jednání na příští pátek. Tedy první den voleb do Poslanecké sněmovny.

Teď případ – jak bylo uvedeno – zamíří ke Krajskému úřadu Středočeského kraje. Podle Zuzany Žídkové z tiskového oddělení Středočeského kraje ho dostane na starosti opět oddělení přestupků vedené Petrem Fraňkem. Tento úředník se přitom právě už před dvěma roky Babiše zastal. Řízení proti premiérovi a udělení pokuty zrušil.

Středočeský kraj však podle Žídkové zatím odvolání nedostal. Až ho Babiš podá, mají Černošice třicet dní na to, aby celý spis předaly krajskému úřadu.

„Lhůta pro vydání rozhodnutí o odvolání činí třicet dní, ve zvlášť složitých případech se prodlužuje na šedesát dní,“ doplnila Žídková.

V případě, že by Středočeský kraj rozhodnutí potvrdil, nemohly by se podle zákona o střetu zájmů firmy, jichž se případ dotýká, účastnit veřejných zakázek.

V roce 2019 Městský úřad v Černošicích postavil své rozhodnutí o pokutě pro Babiše na konstrukci, že premiér může ovlivňovat lidi ve svěřenském fondu, a tím tak může mít zároveň vliv na chod společnosti Agrofert. Doložil to třeba tím, že jedním z členů fondu je i Monika Babišová, premiérova manželka.

Správcem fondu je pak Zbyněk Průša, dále v něm působí vedle Moniky Babišové ještě Babišovi advokáti Alexej Bílek a Václav Knotek.

Jak uvedl Středočeský kraj před dvěma roky, chyběly však důkazy o tom, že by Babiš jakkoliv oba své svěřenské fondy ovlivňoval.

Vedoucí oddělení přestupků Franěk dokonce uvedl, že úředníci v Černošicích svým tvrzením – že Babiš skrze své lidi ve svěřenském fondu firmy nadále ovlivňuje – překročili hranici zákonného správního uvažování.

„Pro svůj záměr o tom, že obviněný jako obmyšlený nepochybně ovlivňuje také jednání protektorů, aby vždy naplňovali jeho záměry, pak správní orgán I. stupně nezískal žádné relevantní podklady, když se ani nevypořádal s tím, jakým způsobem obviněný jednání protektorů ovlivňuje tak, aby ‚vždy naplňovalo jeho záměry,“ uvedl Středočeský kraj v září 2019.

Volně přeloženo – v Černošicích neprokázali mimo jiné, jak Babiš ovlivňuje vlastní manželku, aby „naplňovala jeho záměry“.

V dokumentu navíc úředník Franěk tehdy také napsal, že Babiš nedisponuje alespoň čtyřiceti procenty všech hlasů v mediálních společnostech. Hlavní slovo má svěřenecký správce a premiér ho prý nemůže ovlivňovat.

Reklama

Doporučované