Hlavní obsah

Případ tunelu v dopravním podniku: před soudem tři dny vypovídal účetní

Státní zástupce Adam Borgula věří, že s Kubiskovým svědectvím i s dalšími důkazy před soudem uspěje.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Od středečního rána až do pátečního odpoledne trvala u Městského soudu v Praze výpověď korunního svědka.

Článek

Celkem tři dny, od středečního rána až do pátečního odpoledne, vypovídal před Městským soudem v Praze účetní, na jehož výpovědi je mimo jiné postavena obžaloba v případu údajného tunelování pražského dopravního podniku.

Jaroslav Kubiska je obžalovaným i korunním svědkem v jedné osobě.

Na rozdíl od šestnácti dalších obžalovaných, mezi kterými je i lobbista Ivo Rittig nebo bývalý ředitel pražského dopravního podniku Martin Dvořák, Kubiska jako spolupracující obviněný potvrzuje, že dopravní podnik byl tunelován.

Kubiskovu výpověď před soudem zpochybňoval především obžalovaný Martin Dvořák, podle něhož jsou svědkovy informace nevěrohodné.

Státní zástupce Adam Borgula naopak Kubiskovým svědectvím věří. Právě on dal Kubiskovi status spolupracujícího obviněného. A pokud by tento status uznal i soud, mohl by Kubiska z kauzy vyjít bez trestu, přestože se na žalovaných zločinech podílel.

Kubiska pracoval jako účetní firmy, která se starala o finance karibské společnosti, kam měly být podle obžaloby peníze z dopravního podniku vyváděny. Celkem skoro půl miliardy korun. Konkrétně šlo o peníze z kontraktů na tisk nebo distribuci jízdenek. Kubiska před soudem potvrdil, že obžaloba tunelování podniku popisuje přesně.

Část peněz podle státního zástupce skončila i u matky obžalovaného exředitele dopravního podniku, která za ně pořídila vilu v resortu na ostrově Madeira. Vilu pak využíval i Martin Dvořák.

Na tunelování podniku policii jako první upozornil Vladimír Sitta z firmy, která jízdenky tiskla. Ten bude v kauze před soudem také svědčit.

Soud bude v projednávání této věci pokračovat v prosinci. To má mimo jiné vypovídat Ivo Rittig. Proces je prozatím naplánovaný do března příštího roku.

Reklama

Související témata:

Doporučované