Hlavní obsah

Příprava bazénů na jižní Moravě stála provozovatele desetitisíce

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Provozovatelé bazénů a akvaparků na jižní Moravě vnímají opětovné uzavření svých prostor jako velmi problematické.

Článek

Poukazují především na to, že zatímco se rozhodnutí vlády ohledně opatření proti šíření koronaviru mění často, připravit bazén pro návštěvníky trvá několik dní a je to finančně nákladné. Vyplývá to z odpovědí provozovatelů, které ČTK oslovila.

Vyhřát vodu v 25 metrů dlouhém bazénu na brněnské Lesné trvá jeho provozovatelům šest dní. „Náklady na energii jsou enormní a je to i časově náročné. V době uzavření jsme zavedli úsporné opatření, čímž se voda ochladila a chlorovalo se na minimum. Byli jsme ale v pohotovostním stavu. Jakmile jsme věděli, kdy můžeme otevřít, začali jsme vytápět, zvýšili jsme chemii, hygiena musela udělat testy, to nás stálo desítky tisíc korun. Teď nás zase zavřou a peníze nemáme šanci vydělat,“ uvedla Elvíra Jeronimová, manažerka TJ Tesla, která areál vlastní.

Zájem lidí v době otevření je podle ní obrovský. Pro přežití bazénu je ovšem zásadní pomoc od státu. „Určitě si požádáme o dotaci, ale ztrátu nám to nenahradí. Jsme velká jednota s více než 1300 členy, máme mnoho majetku, o který se musíme starat. Naše budoucnost není moc růžová,“ uvedla.

S obtížemi se zprovozněním má zkušenost také manažer a jednatel Wellness Kuřim na Brněnsku Jan Sojka. „Situace je velmi tíživá, bazény jsou technologicky natolik složitá zařízení a nejdou zprovoznit ze dne na den, zatímco opatření se různě mění, i z hodiny na hodinu. Když se podruhé zavřelo začátkem října, tušili jsme, že to budou spíše měsíce. Tam už se vyplatí bazény vypustit a šetřit elektřinu a plyn, protože napuštěné bazény musíte neustále alespoň trošku temperovat a cirkulovat, navíc musí jet i vzduchotechnika,“ popsal Sojka.

Při možnosti mít v areálu jednoho člověka na 15 metrů čtverečních mohlo být v Kuřimi zhruba 100 lidí. „Hned na začátku prosince jsme proto začali vodu napouštět, nahřívat, nechali odebrat vzorky vody a následně v sobotu 12. prosince, po vytelefonování výsledků rozborů, po 12 dnech příprav otevřeli. A 17. prosince zavřeme. Katastrofa,“ řekl Sojka.

Uvedl, že nynější druhé a třetí uzavření má na provozovatele zásadní dopady a zachránit je musí peníze z rozpočtu města. Nastartování provozu totiž jen na energiích vyšlo zhruba na 600 000 korun. Celkově letos přitom areál navštívilo zhruba o 40 procent lidí méně než loni.

Připravit pro návštěvníky městské lázně v Boskovicích stálo až 140 000 korun, uvedl jednatel provozující společnosti Služby Boskovice Milan Strya. „Při prvním i druhém uzavření jsme vypouštěli, nyní jsme se rozhodli nechat napuštěné, protože očekáváme po Novém roce rozvolnění. Denní náklady při napuštěných bazénech a uzavření pro veřejnost se pohybují okolo 7000 až 8000 denně. Rozhodnutí vlády je logickým krokem vzhledem k aktuálnímu vývoji v ČR. Chybou bylo podle mne rozhodnutí vlády před zhruba 14 dny o otevření. Mělo přijít až ve chvíli, kdy byla vláda přesvědčena o dlouhodobé možnosti provozování bazénů a jim podobných zařízení,“ řekl Strya.

S přípravou na znovuotevření počkal Aqualand Moravia, který původně plánoval otevřít až 27. prosince. „Z hlediska přípravy na znovuotevření tedy naštěstí naše ztráty enormní nebudou. Mnohem horší situace nastává u stálých nákladů a ztrát na tržbách, které se dále budou prohlubovat. Rozhodnutí vlády je třeba respektovat, a pokud čísla ukazují na zhoršený čtvrtý stupeň, jedná se o logický krok. Samozřejmě je ovšem otázkou k diskuzi, proč jsou některé služby ze čtvrtého stupně vyjmuty a jiné ne,“ poznamenal šéf marketingu Tomáš Svoboda.

Česko se v protiepidemickém systému PES vrátí od pátku 18. prosince do čtvrtého stupně přísnosti opatření. Znovu zavřená budou kromě jiného wellness centra či bazény.

Reklama

Doporučované