Hlavní obsah

„Připravili jste mě o dětství a sny.“ Emotivní projev aktivistky Thunbergové na summitu OSN

Greta Thunbergová v pondělí promluvila na klimatickém summitu OSN.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Slzy, hněv a kritika. Tak by se dal popsat pondělní, emocemi nabitý projev švédské aktivistky Grety Thunbergové, který pronesla před světovými lídry na klimatickém summitu OSN.

Článek

Na newyorské konferenci, kterou svolal generální tajemník OSN António Guterres, v pondělí promluvilo více než 60 státníků. Světu představovali konkrétní řešení, jak hodlají bojovat s klimatickými změnami. Ke slovu se dostala i šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová, která ve svém projevu ostře zkritizovala světové lídry za jejich nečinnost.

„Tohle je celé špatně. Neměla bych tu být, měla bych být ve škole na druhé straně oceánu,“ zahájila svou předem připravenou řeč šestnáctiletá školačka. „Svými prázdnými slovy jste mne připravili o dětství a mé sny,“ vyčetla lídrům se slzami v očích.

Podle Thunbergové má svět pouze padesátiprocentní šanci na to, udržet se během příštích deseti let pod hranicí oteplení planety o 1,5 stupně Celsia, čímž podle jejích slov riskujeme spuštění nezvratných řetězových reakcí, které lidstvo nebude moci kontrolovat. „Pro nás jednoduše padesátiprocentní risk není přijatelný, protože jsme to my, kdo tu bude muset žít s následky,“ uvedla v projevu aktivistka.

Tady a teď stanovujeme meze

Lidstvu podle Grety Thunbergové zbývá limit 350 gigatun oxidu uhličitého, který může vypustit do atmosféry. Při současné míře produkce emisí ale prý bude zbývající objem vyčerpaný během méně než osmi a půl let. Taková čísla jsou ale pro světové lídry příliš nepříjemná a oni navíc nejsou dostatečně zralí na to, aby věc uvedli na pravou míru, řekla mladá Švédka.

„Zklámáváte nás. Mladí lidé si ale vaši zradu začínají uvědomovat. Upírají se na vás zraky budoucích generací. A pokud se nás rozhodnete zklamat, tak vám říkám, že vám to nikdy neodpustíme. Nedovolíme, aby vám to prošlo,” varovala státníky Thunbergová v závěru projevu.

Tón projevu mě překvapil, řekl Babiš

Český premiér Andrej Babiš označil projev mladé Švédky za zajímavý, Thunbergová podle něj státníkům vyčinila. „Bylo to zajímavé, samozřejmě. Byl jsem trochu překvapený tím tónem. Myslím si, že bychom se neměli strašit tím, že přijde nějaká apokalypsa a že vymřeme, když se nestaráme o klimatickou změnu,“ řekl Babiš v New Yorku českým novinářům. Dodal, že Česká republika se o klimatické změny stará a že jiné státy slova v činy neuvádí, i když na summitu v pondělí na rozdíl od Česka dostaly prostor.

Reklama

Doporučované