Hlavní obsah

Příroda opět ukázala sílu. Vietnam zasáhl tajfun, záplavy a sesuvy půdy

Vietnam zasáhl tajfun Molave, který je považovaný za nejničivější za poslední desetiletí. Živel způsobil ničivé sesuvy půdy, potopil množství rybářských člunů a přerušil dodávky elektřiny pro 1,7 milionu lidí.Video: AP

 

Reklama

Vietnam zakouší sílu přírody v podobě nejen těžkých povodní. Zasáhl ho tajfun Molave považovaný za nejničivější za 20 let a příští týden má udeřit další. V postižené oblasti žije 7,7 milionu lidí.

Článek

Jen bouře si vyžádala téměř 40 životů a záchranáři v těžkých podmínkách pátrají po nezvěstných. Některé vzala velká voda, jiné zavalily sesuvy půdy.

Právě ty jsou jedním z následků řádění tajfunu Molave ve středním Vietnamu. Pod nánosy půdy jsou pohřbeny vesnice, města a lidé. Molave je jedna z nejsilnějších bouří, které Vietnam za poslední dvě desetiletí zasáhly. Zasypaná skončila i vojenská kasárna v Huong Phung.

Podle úředních zpráv jde o největší vojenskou ztrátu od poslední války. Mezi zasypanými domácnostmi v provincii Quang Nam zůstalo nejméně 53 lidí, včetně vládních zaměstnanců. O něco později třetí sesuv zasáhl hydroelektrárnu, kde uvázlo asi 200 zaměstnanců. Podařilo se zachránit asi dvacítku konstruktérů místní přehrady, kteří nestihli utéct před rychle přibývající vodou.

Dodnes však zůstává nezvěstných asi 26 rybářů. V pohotovosti tak jsou i námořní plavidla, nicméně špatné počasí úspěšné akci zatím příliš nenapovídá. „Silnice je pokryta hlubokým bahnem a stále silně prší, ale záchranné práce musí být provedeny rychle,“ uvedl v prohlášení podle New York Times místopředseda vlády Trinh Dinh Dung, který se ve čtvrtek vydal do okresu záchranné práce řídit.

Při nich pomáhají také speciální psi a vrtulníky. Záchranáři vytahují lidi z hlubokého bahna, které v centrální části země pohřbilo celou malou vesnici.

Silný vítr přerušil dodávky elektřiny pro 1,7 milionu lidí a poškodil 56 tisíc domů. „Zasažení lidé mají vážně poškozené domy, přišli o zásoby potravin, nemají přístup k pitné vodě, nemohou prát a vařit. Poškozena je i kanalizace,“ píše v prohlášení UNICEF.

Tisíce lidí bylo evakuováno do speciálních středisek, která jsou mnohdy zaplavená také, což má za následek horší zdravotní a hygienické podmínky pro evakuované, zejména ženy, děti a starší osoby. „K tomu se přidává trauma z prudkých bouří a proudících vod, které v populaci, kde mnozí neumí plavat, vytváří strach a ovlivňuje duševní pohodu,“ dodal UNICEF.

Bouře poškodila i důležitou infrastrukturu, včetně dodávek elektřiny a silnic, a zanechala mnoho lidí odříznutých od pomoci. V postižených oblastech žije odhadem 7,7 milionu lidí, z toho až 1,5 milionu bylo „přímo zasaženo“, uvedl ve středu v noci úřad humanitárního koordinátora OSN ve Vietnamu. 177 tisíc z nich je považováno za zvláště ohrožené chudobou.

Příští týden Vietnam navíc očekává bouři Goni. V neděli by měla v rychlosti 185 kilometrů za hodinu dorazit na Filipíny, kde tajfun Molave připravil o život 22 lidí. Místní evakuační střediska jsou tak v pozoru i pro příští týden. Další cesta Goni bude směřovat do centrálního Vietnamu. „Můj dům je zavalen bahnem a sutinami, ale nemám v plánu začít teď s úklidem, protože jsem slyšela, že se blíží další bouře,“ řekla pro agenturu Reuters telefonicky Nguyen Thi Sinh, která žije v provincii Quang Tri. „Takové strašné záplavy nikdo nečekal, vzaly nám celou úrodu i dobytek. Alespoň jsme ale zůstali naživu,“ dodala.

Podle vědců ke stále častějším a katastrofičtějším záplavám a bouřím vede globální oteplování. Ve středu udeřil hurikán Zeta na pobřeží Louisiany ve Spojených státech. Síla dešťů a větrů vyděsila místní i úředníky, podle kterých mohl vítr úplně zničit část New Orleans. Jde o pátou velkou bouři, která tento rok Spojené státy zasáhla. Škody způsobované sezonními povodněmi zhoršuje i postupná deforestace.

„Tento tajfun přinesl stovkám tisíc lidí ve středním Vietnamu další utrpení a strádání,“ řekl Nguyen Thi Xuan Thu, prezident vietnamského Červeného kříže. „Asi 89 000 domům vítr odnesl střechu a mnoho dalších bouře zničila úplně.“ Meteorologická agentura vydala pro střední Vietnam varování před silným deštěm až do soboty. Podle místních zpravodajských služeb úřady v obavách z dalších záplav evakuovaly více než 4000 lidí v nízko položených oblastech.

Podle Nguyen Hung Ha, programového koordinátora Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce, byly záchranné týmy vytížené na maximum při řešení probíhajících katastrof. „Tato mohutná bouře je další ochromující ranou pro miliony lidí, kteří se již snaží zvládnout jedny z nejhorších povodní, které jsme tu kdy měli,“ uvedl.

Reklama

Doporučované