Hlavní obsah

Živly v akci. Počasí dává lidem pěkně zabrat

Satelitní snímky extrémního počasí za poslední měsíc ukazují, jak závažným problémům čelí lidstvo, byť se o nich nemluví tolik jako o koronaviru.

Reklama

Článek
Foto: ČTK/CoverImages/Copernicus/ESA/Cover Images

Na severovýchodě Grónska se odtrhla část ledovce o rozloze 113 kilometrů čtverečních, což je rozloha srovnatelná s polovinou Brna. Podle vědců citovaných agenturou AP je tání ledovců v Grónsku důkazem klimatických změn a přispívá k růstu hladiny oceánů. „Vypadá to na postupný rozpad největšího existujícího arktického ledovce,“ uvedl profesor Jason Box z Dánské a grónské národní geologické služby (Geus), která stav ledovců pravidelně monitoruje.

Foto: Earth Observatory image by Lauren Dauphin, NASA

Letošní hurikánová sezona je výjimečně aktivní a podle předběžných ukazatelů by mohla překonat i rekordní rok 2005. Na snímku hurikán Sally 15. září 2020 nad Mexickým zálivem.

Foto: Earth Observatory image by Joshua Stevens, NASA

Srpnový hurikán Laura udeřil na americké pevnině maximální rychlostí 241 kilometrů za hodinu. Laura za sebou zanechala zpustošené domy a celé čtvrti. Přes 900 000 domovů a podniků zůstalo bez elektřiny a 220 000 domácnostem netekla a stále ještě mnohde neteče voda. Hurikán si vyžádal celkem 16 obětí. 27. srpna 2020.

Na satelitním snímku lze porovnat zaplavenou krajinu z 13. a 29. srpna, kdy zasáhl pevninu státu Louisiana hurikán Laura.

Letošní ničivé požáry v Kalifornii a dalších státech na západě Spojených států se řadí mezi nejhorší za posledních 18 let. Požárová aktivita se sleduje pomocí satelitů a z jejich intenzity se odhadují emise znečišťujících látek. Služba zaznamenala dálkový přenos kouře do vzdálenosti 8000 kilometrů až do severní Evropy.

Foto: Earth Observatory images by Lauren Dauphin, NASA

Lesy na americkém západě hoří už několik týdnů a podle deníku The New York Times je konec krize stále daleko. Snímek západního pobřeží 7. srpna 2020.

Foto: Earth Observatory images by Lauren Dauphin, NASA

Snímek západního pobřeží Spojených států o měsíc později, 9. září 2020. Kouř z tamních požárů se šíří i do zbytku USA. Státy Kalifornie, Oregon a Washington jsou nyní kvůli množství řazeny mezi oblasti s největším znečištěním vzduchu na světě. Dopady požárů takovýchto rozměrů na životní prostředí zatím nejsou známé.

Foto: Earth Observatory images by Joshua Stevens, NASA

Takto postupuje dým nad Severní Amerikou. Kouř z požárů se šíří rovněž do zbytku USA a pozorovat jej mohli i lidé na východním pobřeží.

Foto: Earth Observatory image by Joshua Stevens, NASA

Požáry v Kalifornii, Oregonu a Washingtonu od srpna sežehly území o ploše kolem 18 000 kilometrů čtverečních. Zemřelo 36 lidí a je zničeno několik měst.

Foto: Earth Observatory images by Lauren Dauphin, NASA

Brazilský Pantanal, tropickou oblast známou divokou přírodou, postihly nejhorší požáry za více než 47 let. Ohrožena je nejen vegetace, ale i řada živočišných druhů. Satelitní snímek z 27. srpna 2020.

Foto: Earth Observatory images by Lauren Dauphin, NASA

Sahelskou Afriku sužují záplavy. V Nigeru zasáhly několik regionů včetně pouštního severu. Vzestup Nilu bývá v létě běžným jevem, letošní vzestup jeho hladiny je bezprecedentní. Voda zaplavila velká území se zemědělskou půdou a poprvé ve známé historii také hlavní ulice v Chartúmu. Burkina Faso vyhlásila ve středu 9. září stav přírodní katastrofy.

Reklama

Doporučované