Hlavní obsah

Přísaha žádá o registraci, peníze má expolicista Šlachta od bývalého kolegy

Foto: Jan Mihaliček

Robert Šlachta.

Reklama

Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty dnes požádalo o registraci na Ministerstvu vnitra. Nový politický subjekt získal peníze například od Šlachtova bývalého kolegy z protimafiánského útvaru Romana Těžkého.

Článek

Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu se svými spolupracovníky donesl na úřad petiční archy s více než 19 000 podpisy. Hnutí se chce účastnit letošních podzimních sněmovních voleb.

„K dnešnímu dni máme 19 127 fyzických podpisů. To je pro nás něco naprosto úžasného,“ řekl Šlachta. Hnutí podle něj pro jejich sebrání zřídilo 120 petičních míst. Bývalý policista zahájil kampaň na konci ledna, zaměřil se na setkávání s lidmi po celé zemi a na pravidelné on-line vystoupení na internetu.

Tvářemi hnutí jsou kromě Šlachty a někdejšího policisty Tomáše Sochra i další bývalí Šlachtovi kolegové u policie Jiří Komárek a Jaroslav Pelc či sociální pracovnice Jaroslava Pauchová. Hnutí se chce pohybovat na politickém středu. Plánuje bojovat proti korupci, zrychlit práci soudů či usilovat o zachování české identity. Odmítá přijetí eura nebo kvót na uprchlíky.

Nyní má podle Šlachty Přísaha na účtu zhruba 2,4 milionu korun, na což z valné většiny přispěli drobní podporovatelé hnutí. Na rozjezd hnutí si někdejší šéf protimafiánského útvaru půjčil milion korun od svého bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého. Další milion pochází podle Sochra od jeho bratra. Třetím zdrojem jsou prostředky od dopravní a logistické firmy Šimway, která podle údajů na svém webu zajišťovala internetový prodej a propagaci Šlachtovy knihy 30 let pod přísahou.

O vstup do politiky se chtějí pokusit i další nová politická uskupení včetně Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Minář si stanovil jako podmínky účasti ve volbách zisk 500 000 podpisů.

Koronavirová pandemie k myšlenkám na účast ve volbách přivedla několik iniciativ, které nesouhlasí s postupem vlády při potlačování epidemie. Mezi nejvýraznější patří protestní iniciativa podnikatelů Chcípl PES. Jejím zástupcům se nedávno podařilo na Ministerstvu vnitra zaregistrovat pod názvem Otevřeme Česko - Chcípl PES. Mezi hlavní tváře patří především Jiří Janeček, provozovatel pivovaru a restaurace a bývalý vysoký politik pražské ODS z doby primátora Pavla Béma.

Reklama

Doporučované