Hlavní obsah

Přišlo 18 milionů žádostí o dárek, nejvíc z místa, kam je to nejdále

Do Laponska míří každoročně sta tisíce turistů, aby se podívali do vesničky Santa ClauseVideo: AP

 

Reklama

Letos prý museli Santovi pomocníci pročíst 18 milionů dopisů ze 199 zemí, nejvíce jich přišlo z Číny, Itálie, Polska a Velké Británie.

Článek

Každý rok do Laponska vyráží více než 300 tisíc turistů, kteří se chtějí setkat se Santa Clausem v jeho vesničce za polárním kruhem.

Kousek za městem Rovaniemi, jež je centrem finského Laponska, totiž leží pohádkový svět. Návštěvníci se mohou například podívat, jak funguje Santova pošta - každý rok sem dorazí miliony dopisů od dětí z celého světa.

Letos si Santovi pomocníci museli pročíst 18 milionů dopisů ze 199 zemí, nejvíce jich přišlo z Číny, Itálie, Polska a Velké Británie.

Mezi návštěvníky ale zdaleka nepatří jen děti.

„Když jsem byla malá, vždycky jsem snila o tom, že se sem jednou podívám. A teď si to mohu odškrtnout,” uvedla Francouzka Manon Huetová. Kromě pošty se turisté mohou podívat do Santovy kanceláře, kde se s ním mohou i setkat. Santova vesnička je celá pokrytá štědrou sněhovou nadílkou. „Je to úplně jako pohádka, všechno je zasněžené, prostě magie,” uvedl jeden z malých návštěvníků.

Ani svět Santa Clause ale není stoprocentně pohádkový. V roce 2015 se společnost Dianordia, která provozuje jednu z hlavních atrakcí, Santovu kancelář, potýkala s dluhy. Finsku na daních dlužila v přepočtu zhruba pět a půl milionu korun, informovala o tom finská televize YLE.

Reklama

Související témata:

Doporučované