Hlavní obsah
Online

Nemáte tu co dělat. V rakouském středisku padly desítky pokut pro turisty z ciziny

Foto: Profimedia.cz

Středisko St. Anton am Arlberg.

Reklama

aktualizováno •

Dění doma i ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Česko: V pondělí začínají v 15 okresech jarní prázdniny a jejich cyklus potrvá do poloviny března. Některá ubytování v Jeseníkách nebo Krušných horách hlásí plno. Podle nových vládních pravidel mohou ovšem ve vlastních rekreačních objektech pobývat jen členové jedné domácnosti.

- Česko: Od soboty platí zpřísněná protiepidemická opatření, například další omezení ubytovacích služeb. Vláda také ve čtvrtek rozhodla o obnovení zákazu návštěv v nemocnicích na odděleních akutní péče, cizinci smějí přijet do ČR pouze z nezbytných důvodů.

- Česko: Za pátek přibylo 8010 nových případů.

- Rakousko: Zhruba 100 cizinců dostalo v rakouském zimním letovisku St. Anton am Arlberg pokutu za porušování protiepidemických opatření. Cizinci se podle policie ubytovali ve středisku za turistickými účely, ačkoliv to stávající protiepidemická opatření nedovolují. Turisté zřejmě využili ustanovení, které umožňuje ubytování v případě pracovních cest. Mezi pokutovanými nejsou hlášeni Češi.

  • Merkelová: Na otevření škol nejsme připraveni

    Německo v současné době není připraveno na obnovu prezenčního vyučování na školách, ačkoliv se epidemická situace zlepšuje. Uvedla to dnes německá kancléřka Angela Merkelová.

  • Švédsko zaznamenalo vážné komplikace u celkem 15 dětí nakažených covidem-19

    Podle studie skončilo ve Švédsku na JIP patnáct dětí nakažených covidem-19, žádné z nich nemoci nepodlehlo, a to i přesto, že země nechala otevřené školy a školky. Studii zveřejnil vědecký časopis New England Journal of Medicine, informovala na svém twitterovém účtu novinářka Markéta Mitrofanovová.

  • Švédský festival vyšle svého jediného diváka na opuštěný ostrov

    Filmový festival v Göteborgu, který největší akcí tohoto druhu ve Skandinávii, má letos jen jednoho celotýdenního diváka. Ten navíc stráví festivalový týden na majáku na opuštěném ostrově, napsala dnes agentura AFP. Ze zhruba 12.000 kandidatur vedení festivalu rozhodlo, že jediným divákem celého festivalu bude jednačtyřicetiletá zdravotní sestra Lisa Enrothová.

    Enrothová bude moci zhlédnout do soboty 6. února na 70 filmů. Celý festival, jehož letošním tématem je sociální odstup, však stráví v takřka úplné izolaci. Filmy budou promítány v majáku na opuštěném ostrově Pater Noster u západního pobřeží Švédska. „Už se těším, že se uvolním bez obav, že někoho nakazím,“ uvedla zdravotní sestra, která pracuje v nemocniční pohotovosti ve městě Skövde ve středním Švédsku. Enrothová pořídí ze svého pobytu video deník. „Jsme rádi, že jsme mohli poskytnout tento jedinečný zážitek jedné z mnoha hrdinek v boji proti pandemii covidu-19,“ uvedl ředitelka Mirja Westerová.

  • Kuba zavádí povinnou karanténu pro cestující ze zahraničí

    Cestující na Kubu čeká od 6. února týdenní povinná karanténa, náklady si budou muset turisté hradit sami, uvádí Reuters. Cestující musí mít s sebou potvrzení o negativním testu, ještě jeden pak absolvují na letišti. Lety z USA pak země omezila na maximálně jeden týdně.

  • Itálie doporučila očkovat vakcínou od AstraZenecy lidi do 55 let

    Italský lékový regulátor doporučil očkovat vakcínou proti covidu-19 od společnosti AstraZeneca pouze osoby ve věku od 18 do 55 let. Poukázal na to, že v klinických testech přípravku byly osoby starší 55 let velice řídce zastoupeny. Kvůli tomu není zcela jisté, jak u starších osob, které jsou prioritní skupinou v očkování, preparát funguje.

    Podmínečnou registraci preparátu v pátek schválila Evropská komise pro dospělé osoby bez horního limitu věku. Věkový limit nestanovil ani britský regulátor, který povolil používání preparátu na konci prosince.

  • Rakousko má v plánu zahájit rozvolňování 8. února

    V Rakousku by se měly podle deníku Kurier 8. února vrátit děti do škol, od příštího pondělí má také dojít k otevření maloobchodů a kadeřnictví. K potvrzení by mělo dojít 1. února, uvedla na Twitteru zpravodajka Českého rozhlasu na Slovensku Pavlína Nečásková.

  • Vyšetřovatelé z WHO dorazili na „místo činu“

  • Německo už objednává vakcíny i pro rok 2022

    Německo si podle svého ministra zdravotnictví Jense Spahna aktuálně objednává vakcíny, kterými se bude očkovat v roce 2022, informuje agentura Reuters. V zemi dosud alespoň jednu dávku vakcíny dostalo 2,3 milionu obyvatel.

  • Portugalsko má na JIP pro covid pacienty sedm volných lůžek

    Portugalsko má pro pacienty, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, jen sedm volných lůžek s intenzivní péčí. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na údaje ministerstva zdravotnictví. Nemocnicím také dochází místo v márnicích. Země s 10 miliony obyvatel má v současnosti nejrychlejší tempo šíření nákazy na světě, a to také kvůli vysokému výskytu britské mutace viru.

    Kontinentální Portugalsko má k dispozici pro pacienty s covidem-19 celkově 850 lůžek, z nichž je 843 obsazeno. Několika dalšími lůžky s intenzivní péčí Portugalsko disponuje na odlehlém ostrově Madeira v Atlantickém oceánu. Kvůli přeplněným nemocnicím byli v pátek na ostrov přepraveni tři pacienti ve vážném stavu. Dalších 400 lůžek s intenzivní péčí je vyčleněno pro pacienty s jinými nemocemi a úrazy.

    Kvůli přeplněným nemocnicím požádalo Portugalsko o pomoc ostatní státy Evropské unie. Do země dorazil tým z Německa, který má zvážit přepravu některých pacientů. Premiér António Costa ale ve čtvrtek varoval, že zahraniční země mohou Portugalsku pomoci jen v omezené míře

  • Slovensko spustilo kampaň na podporu očkování, motivem je svoboda

    Slovenské ministerstvo zdravotnictví dnes zahájilo kampaň na podporu očkování proti covidu-19. Hlavní motto akce zní „očkování je svoboda“ a symbolem je písmeno V odkazující na vítězství, napsala dnes slovenská média. Od konce prosince byla na Slovensku oočkována zhruba dvě procenta populace.

    Do kampaně se zapojila prezidentka Zuzana Čaputová a známé osobnosti z řad herců, vědců, sportovců a duchovních. Podle ministra zdravotnictví Marka Krajčího je očkování prostředkem, jak získat nazpět svobodný život bez omezení. V rámci kampaně ministerstvo spustilo i webový portál s informacemi o očkování.

  • V Británii se počet obětí zvýšil o dalších 1200

    Spojené království za posledních 24 hodin zaznamenalo 23 275 nových případů nákazy covidem-19, dalších 1200 lidí nakažených koronavirem pak zemřelo, uvádí stanice SkyNews.

  • Portugalsko hlásí další téměř tři stovky obětí

    Portugalsko je nadále v kritické situaci, nemocnice hlásí plné kapacity a nedostatek personálu. Podruhé za tento týden přibylo téměř 300 obětí, za posledních 24 hodin konkrétně 293. Počet potvrzených případů nákazy vzrostl o 12 435.

  • Organizace WHO kritizuje, že Brusel chce kontrolovat vývoz vakcín

    Světová zdravotnická organizace (WHO) kritizuje oznámení Bruselu, že bude kontrolovat vývoz vakcín vyráběných v EU. Podle WHO takové opatření může vést k prodloužení pandemie. Informoval o tom dnes zpravodajský server BBC. Světová banka vyčlenila 12 miliard dolarů (257,5 miliardy Kč) na očkování proti covidu-19 v Africe, napsala agentura Bloomberg.

    Pokud výrobci vakcín proti covidu-19 nedodrží smlouvy s Evropskou unií, budou jim moci členské státy dočasně omezit vývoz očkovacích látek vyráběných v podnicích na území bloku. Počítají s tím v pátek zavedená pravidla, jimiž dala Evropská komise zemím možnost dočasně monitorovat a schvalovat export vakcín od společností, které mají s unií uzavřenou smlouvu.

  • Itálie přechází do nižšího stupně, v pondělí se otevřou vatikánská muzea

    Od pondělí 1. února se po dlouhých 88 dnech otevřou návštěvníkům muzea ve Vatikánu včetně slavné Sixtínské kaple. Návštěvníci se budou muset objednávat online a dodržet stanovený časový harmonogram prohlídek. V Římě se pak lidé budou moci podívat také do Kolosea, to však zůstane uzavřené o víkendech. Itálie přechází v pondělí do nižšího stupně rizika, ve většině země se otevřou i bary a restaurace. Lockdown naopak zůstane na ostrovech Sicílie a Sardínie, stejně jako v regionech Apulie, Umbrie a Jižní Tyrolsko.

  • Norsko začne od 3. února uvolňovat některá opatření platná v metropoli

    Od 3. února začne skandinávská země uvolňovat některá opatření platná pro hlavní město Oslo a jeho okolí. Nejvýraznějším opatřením bylo uzavření všech obchodů, které neprodávají nezbytně nutné zboží. K tomu země přistoupila poprvé za dobu pandemie. Norsko eviduje 62 276 potvrzených případů nákazy, 563 lidí nakažených covidem-19 zemřelo.

  • Indonésie eviduje dosud nejvyšší denní nárůst nakažených

    Indonésie za poslední den zaregistrovala nejvyšší denní přírůstek, když do statistik zaznamenala 14 518 nových případů nákazy, a celkové číslo tak vzrostlo na více než 1,06 milionu. Během posledních 24 hodin pak s covidem-19 zemřelo 210 lidí, celkem už koronavirus ve státě jihovýchodní Asie eviduje přes 29 000 obětí.

  • Policie pokutovala v tyrolském letovisku zhruba stovku cizinců

    Zhruba 100 cizinců dostalo v rakouském zimním letovisku St. Anton am Arlberg pokutu za porušování protiepidemických opatření. Cizinci se podle policie ubytovali ve středisku za turistickými účely, ačkoliv to stávající protiepidemická opatření nedovolují, napsala agentura Reuters. Turisté zřejmě využili ustanovení, které umožňuje ubytování v případě pracovních cest. Mezi pokutovanými nejsou hlášeni Češi.

    „Zkontrolováni a pokutováni byli mimo jiné Britové, Dánové, Švédové, Rumuni, Němci, Australané, Irové a Poláci,“ uvedla policie. Za porušení opatření hrozí pokuta ve výši až 2 180 eur (zhruba 57 000 korun).

    Podle starosty Helmuta Malla proudí ze zahraničí do horského města desítky turistů. V hotelech návštěvníci uvádí, že do oblasti přicestovali, aby si našli práci. Podle starosty ale ve městě volná pracovní místa v současnosti nejsou.

  • Írán povolil vakcínu domácí výroby, poradí si i s mutacemi

    V Íránu dnes povolili k užívání vakcínu domácí výroby proti covidu-19 označovanou jako Barekat. Zástupce krizové skupiny pro otázky epidemie dnes řekl, že testy prokázaly, že je tato vakcína účinná i proti variantě viru, jež se poprvé objevila v Británii. Nově dnes Írán oznámil, že bude od všech, kteří přicestují z Evropy, požadovat čtrnáctidenní karanténu, i když budou mít po příletu negativní test. Lidem z regionálních států postačí ke vstupu negativní test na koronavirus.

  • Malajsie zaznamenala svůj nejvyšší denní přírůstek nakažených

    Za poslední den Malajsie ohlásila 13 nových úmrtí s covidem-19 a 5 728 dalších pozitivních testů na koronavirus, což je zatím nejvyšší denní přírůstek. Celkem země eviduje více než 200 000 případů nákazy a téměř 750 mrtvých.

  • Britská policie obvinila muže kvůli ohrožování výrobny vakcín

    Britská policie dnes obvinila Anthonyho Collinse ze zaslání balíčku do velšské balírny vakcíny proti covidu-19 s úmyslem vyvolat dojem, že balík vybuchne nebo se vznítí. Collins má dnes stanout před soudem.

    Balík zaslaný poštou dorazil ve středu do firmy Wockhardt ve Wrexhamu, která je dodavatelským partnerem farmaceutické firmy AstraZeneca. Továrna pak přerušila výrobu a ministerstvo obrany na místo vyslalo pyrotechnickou skupinu, která zjistila, že je zařízení neškodné. Třiapadesátiletý Collins byl zadržen následujícího dne v Kentu a dodnes je ve vazbě.

Reklama

Hlavní zprávy