Hlavní obsah

Přispěli ke zlatým olympijským medailím, teď se Novák s Martincem poperou o křeslo senátora

Foto: Profimedia.cz

Petr Novák (vlevo) a Vladimír Martinec (vpravo) se utkají ve volbách do Senátu.

Reklama

Mezi kandidáty na senátora v obvodu Chrudim se sešli dva lidé, kteří výraznou měrou přispěli České republice ke zlatým medailím z olympijských her.

Článek

Za politické hnutí ANO kandiduje v Chrudimi do Senátu trenér české rychlobruslařské reprezentace Petr Novák a také bývalý hokejový reprezentant a trenér Vladimír Martinec za koalici Sdružení nezávislých kandidátů – Evropští demokraté a Soukromníky.

Martinec působil jako asistent trenéra u národního týmu na přelomu tisíciletí, kdy český hokej získal zlato na olympiádě v Naganu a reprezentace také pod jeho vedením dosáhla na tři zlaté medaile z mistrovství světa v řadě. Novák zase stojí za největšími úspěchy Martiny Sáblíkové, která má ve své sbírce tři zlaté, dvě stříbrné a jednu bronzovou olympijskou medaili.

Podle sázkových kanceláří patří mezi největší favority na místo po současném chrudimském senátorovi Janu Velebovi právě Martinec, na Nováka si můžete vsadit se čtvrtým nejvyšším kurzem. A pro zajímavost druhým největším favoritem je bývalý ministr kultury Daniel Herman. Na stejné kandidátce najdete také letošního uchazeče o prezidenta Jiřího Hynka, bývalou mluvčí Jiřího Paroubka Lucii Orgoníkovou či starostu Havlíčkova Brodu Jana Tecla.

Rychlobruslařský trenér Novák se o pozici senátora uchází už podruhé v životě, před čtyřmi lety kandidoval ve Žďáru nad Sázavou, odkud pochází právě Sáblíková, a skončil s více než 10 procenty čtvrtý. Tehdy kandidoval jako nezávislý kandidát a svůj nezdar vysvětlil tím, že své politické ambice oznámil na poslední chvíli.

Po čtyřech letech už za ním stojí politické hnutí ANO. Pokud by Novák volby vyhrál, zůstal by zřejmě  i rychlobruslařským trenérem. „Chtěl bych přivézt medaili z příští olympiády. Mám kolem sebe dneska trenéry, kteří mohou místo mě vyjet na závody. Můj tým je schopný trénovat, aniž by nad nimi někdo práskal bičem. Já jim dám jen návod,“ uvedl pro server Aktuálně.cz trenér.

Osmašedesátiletý Martinec do Senátu kandiduje poprvé, na druhou stranu s politikou už zkušenosti má, protože v posledních letech sedí na magistrátu města Pardubice. „V Senátu se chci zaměřit na financování sportu. Není možné, aby nebyl dostatek peněz na zajištění kvalitních trenérů pro výchovu talentované mládeže, sportoviště se rozpadala a nikdo do nich neinvestoval,“ vysvětlil svou kandidaturu Pardubickému deníku Martinec.

S podobnými ambicemi jde do voleb i sedmdesátiletý Novák, který chce, aby se peníze dostávaly i k malým sportovním oddílům. „Lidé si taky stěžují, že je všechno drahé, stát by třeba mohl podporovat výstavbu laciných bytů pro sociálně slabé,“ doplnil své politické cíle v Senátu trenér Sáblíkové.

O Novákovi se v průběhu léta psalo hlavně ve spojitosti s koncem kariéry Karolíny Erbanové. Bronzová medailistka z letošní olympiády v srpnu oznámila, že končí se závoděním, protože už nechce být obětí manipulativního, ponižujícího a útočného chování reprezentačního trenéra.

„Po přečtení celého vyjádření Karolíny a zjišťování informací od svazu nemohu uvěřit celé situaci a daným důvodům. Něco ji asi rozhodilo, ale těžko jsem to mohl být já,“ uvedl tehdy Novák.

O tom, jestli Novákovi kauza s Erbanovou ve volbách ublížila nebo zda se naplní předpoklady sázkových kanceláří a na Velebovo místo nastoupí Martinec, se dozvíme už za dva dny. Volební místnosti se zavírají v sobotu ve 14:00.

Reklama

Doporučované