Hlavní obsah

Přistání na Plutu. NASA ukázala, jaké by to bylo

Simulace přistání na trpasličí planetě Pluto

 

Reklama

Sonda New Horizons zachytila objekty menší než fotbalové hřiště. K Plutu letěla devět let.

Článek

Žádné kosmické agentuře se sice ještě nepodařilo přistát na Plutu, NASA ale přišla s videem, které takové přistání simuluje. Její sonda New Horizons proletěla okolo trpasličí planety v létě 2015, a právě z více než 100 snímků, které zachytila, vytvořila NASA dechberoucí video.

Cesta k planetě trvala sondě 9 let, uletět musela téměř 5 miliard kilometrů. Díky zabudovaným teleskopickým fotoaparátům bylo možné z dálky 12 500 kilometrů nasnímat Pluto i jeho měsíce. A to opravdu detailně.

Na videu jsou fotografie zachycující objekty menší než fotbalové hřiště. K vidění je například obří ledové povodí Sputnik Planitia na severní polokouli.

„Ještě před rokem a několika měsíci bylo Pluto jen tečkou někde v dálce, nyní ale máme možnost si představit, jaké by to bylo, být na palubě nějaké kosmické lodi a sledovat při příletu k Plutu, jak se zvětšuje a stává se z něj nový svět,” řekl jeden z vedoucích mise New Horizons Alan Stern.

„Naším cílem bylo vytvořit video, při jehož sledování se budete cítit, jako byste se nořili do samotné planety," dodal Constantine Tsang z NASA.

Reklama

Související témata:

Doporučované