Hlavní obsah

Příští telefon Huawei bude už bez YouTube a dalších aplikací Google

Ilustrační foto.Video: Karolína Štuková

 

Reklama

Připravovaná vlajková loď společnosti Huawei, telefon Mate 30, nenabídne aplikace Google včetně YoTtube. Čeká ho tak hned na začátku nepříjemná zátěžová zkouška.

Článek

Napsala o tom agentura Reuters, která má údajně informace od zástupce společnosti Google. Čínský smartphonový gigant má aktuálně problémy se získáním licence ke službám Googlu. Balíček jejich služeb je přitom pro velkou část mimočínských zákazníků klíčový, a tak Huawei hrozí, že přestane být atraktivní pro většinu zákazníků po celém světě.

Důvodem jsou restrikce uvalené americkou vládou. Ty firmě znepříjemňují fungování už několik měsíců.

Problém nového telefonu by mohla vyřešit výjimka, o kterou by požádala společnost Google. Americká vláda domácím výrobcům umožňuje požádat o udělení takovéto výjimky kvůli dodávce svých produktů či služeb pro Huawei.

Washington obchodní restrikce vůči Huawei prozatímně zmírnil. Mluvčí Googlu nicméně uvedl, že toto zmírnění restrikcí se netýká nových produktů, jako je právě Mate 30. Tento telefon tak podle něj nelze prodávat s licencovanými aplikacemi a službami společnosti Google.

Americká vláda podle agentury Reuters obdržela už více než 130 podobných žádostí o povolení spolupráce s Huawei. Žádné z nich ale zatím nevyhověla. Na špatné vztahy mezi USA a Čínou nejvíce doplatí právě zákazníci.

Podle informací mluvčího společnosti Huawei by firma ráda pokračovala ve využívání operačního systému Android. „Huawei bude i nadále používat Android a přidružený ekosystém, pokud nám to americká vláda dovolí. Pokud ne, budeme pokračovat ve vývoji našeho vlastního operačního systému,“ sdělil Joe Kelly.

Reklama

Související témata:

Doporučované